Οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στο Ridesharing

Οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εποχής «διαμοιρασμού των μετακινήσεων», του λεγόμενου ridesharing.

Η τάση του Uberization, από το Uber, δηλαδή η τάση προς τις τεχνολογικές-on-demand εφαρμογές διαμοιρασμού της μετακίνησης, εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, έως το 2030, το ποσοστό των μετακινήσεων που θα πραγματοποιούνται μέσω των εφαρμογών αυτών αναμένεται να

ανέλθει σε 25% από το 4% που είναι σήμερα.

Ήδη κολοσσοί όπως η Volkswagen, η Daimler, η GM και η Ford επενδύουν εκατομμύρια σε start ups που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μερίδιο από την «πίτα».

Ίσως το πιο τρανό παράδειγμα της δυναμικής που έχουν αποκτήσει αυτές οι start ups είναι η φημολογούμενη εξαγορά της ελληνικής Taxibeat από την Daimler, ωστόσο, δεν είναι το μόνο.

Μόλις στις αρχές του μήνα, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Renault-Nissan (RCI Bank and Services) επένδυσε 1 εκατ. δολ. στην Karhoo, μια χρεοκοπημένη start up, η οποία προσφέρει υπηρεσίες αντίστοιχες με την Uber. Σύμφωνα με τα πλάνα, η Karhoo πρόκειται να λανσαριστεί ξανά μέσα στο 2017, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα στο 2016 η γερμανική Volkswagen επένδυσε 300 εκατ. δολάρια σε μια νεοϋρκέζικη start up, την Gett, η οποία λειτουργεί σαν το Taxibeat, και δραστηριοποιείται κυρίως στην Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην οικονομία διαμοιρασμού ("sharing economy").

«Τιμώντας τον πρωτοποριακό μας ρόλο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, στοχεύουμε να γίνουμε ένας από τους κορυφαίους παρόχους κινητικότητας ("mobility providers") στον κόσμο μέχρι το 2025» δήλωσε ο Ματίας Μίλερ, CEO της Volkswagen.

Σε αντίστοιχη επένδυση μισού εκατ. δολ. στη Lyft προχώρησε και η General Motors τον Ιανουάριο του 2016. Η start up έχει σήμερα αξία 5,5 δισ. δολ. και συνεργάζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία για τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου για αυτό-οδηγούμενα οχήματα.

«Βλέπουμε την ανάπτυξη που υπάρχει στον κλάδο του διαμοιρασμού. Η Lyft αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη start up» είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της GM, Νταν Αμάν.

Καθώς οι καταναλωτικές συμπεριφορές αλλάζουν και ξεφεύγουν από το παραδοσιακό πρότυπο αγοραπωλησιών, το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους συμφωνίες όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενταθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα