Οι οικονομικές συναλλαγές της επόμενης μέρας

του Κώστα Τσαούση

To NBG i-bank fintech2 crowdhackathon εγκαινιάζει τον 2ο κύκλο συνεργασίας, εξωστρέφειας και καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας με startups, εταιρίες και ομάδες που θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο που γίνονται οι οικονομικές συναλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Στις 20-21-22 Οκτωβρίου στον χώρο του be finnovative θα γίνει το 2ο hackathon της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την ανάπτυξη εφαρμογών στις τεχνολογίες χρηματοοικονομικών

υπηρεσιών (fintech).

Η κα Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας, μας μιλάει για τις πρωτοβουλίες αυτές.

Πως ξεκίνησε η Εθνική Τράπεζα να δραστηριοποιείται στο χώρο του fintech;

Τον Απρίλιο του 2016 διοργανώσαμε τον 1ο μαραθώνιο εφαρμογών που έγινε στην Ελλάδα στο χώρο του fintech, το NBG i-bank fintech crowdhacklathon. Είχαμε 16 ομάδες και είδαμε στο τέλος υλοποιημένες ισάριθμες ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Μετά από αυτό το ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ξεκίνημα υλοποιήσαμε το πρώτο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης (accelerator) για ομάδες fintech σε συνεργασία με την εταιρία καινοτομίας Crowdpolicy. Μέσα σε 6 μήνες, οι 9 ομάδες που συμμετείχαν απέκτησαν γνώσεις, εμπειρίες και δικτύωση με σημαντικά στελέχη της αγοράς και της ίδιας της τράπεζας, αλλά και πρόσβαση σε γραφειακές και άλλες τεχνολογικές υποδομές, ώστε να πετύχουν σημαντική ωρίμανση της ιδέας τους και να τις παρουσιάσουν τελικά σε επενδυτές στη διάρκεια ενός Demo Day. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενεργά μεγάλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, όπως η Mastercard, η Accenture, η Microsoft κ.α. Το σημαντικό είναι ότι με κάποιες από τις ομάδες συνεργαστήκαμε για το λανσάρισμα των υπηρεσιών τους,.

Ξεκινάει ο 2ος κύκλος fintech της Εθνικής Τράπεζας. Πείτε μας για τον φετινό προγραμματισμό σας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 ξεκινήσαμε το πλάνο ενεργειών μας με το API & Info Day, στο οποίο περιγράψαμε τι θα κάνουμε στον νέο κύκλο του επιταχυντή befinnovative, καθώς και τα βήματα που έχουμε κάνει για να διευκολύνουμε τους προγραμματιστές να δουλέψουν με τα συστήματα της Εθνικής μέσω των APIs (Application Programming Interfaces) που φτιάχνουμε. Μετατρέψαμε το be finnovative σε ένα εργαστήριο καινοτομίας για το fintech μέσω του οποίου στηρίζουμε ομάδες που έχουν ιδέες να βρουν το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο για να τις υλοποιήσουν. Παράλληλα εμπλέκουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τα στελέχη της τράπεζας και ενισχύουμε συνεργασίες και συνέργειες με εταιρίες και φορείς του οικοσυστήματος.

Στις 20-21-22 Οκτωβρίου 2017 διοργανώνουμε τον τριήμερο μαραθώνιο διαγωνισμό υλοποίησης εφαρμογών στην περιοχή του fintech, το NBG i-bank fintech2 crowdhackathon. Είναι ο 2ος μαραθώνιος που κάνουμε και στόχος μας είναι να δουλέψουμε για 3 μέρες εντατικά μαζί με τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, ώστε στο τέλος του τριημέρου να δούμε και να βραβεύσουμε χρήσιμες καινοτόμες εφαρμογές.

Αμέσως μετά, θα προσκαλέσουμε ενδιαφερόμενους να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για τον 2ο κύκλο του επιχειρηματικού μας επιταχυντή σε θέματα fintech, be finnovative, ώστε μετά τη διαδικασία επιλογής να ξεκινήσουμε τον 2ο κύκλο στις αρχές Δεκεμβρίου. Όλες οι λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας befinnovative.com.

Τι περιμένετε από το NBG i-bank fintech2 crowdhackathon;

Στον περσινό μαραθώνιο συμμετείχαν 70 προγραμματιστές, περίπου 30 μέντορες από την Εθνική Τράπεζα και συνεργαζόμενες εταιρίες, καθώς και 15 experts που αποτελούσαν την κριτική επιτροπή. Φέτος, θέλουμε να ξεπεράσουμε την περσινή διοργάνωση, ποιοτικά και ποσοτικά, καθώς το οικοσύστημα ωριμάζει και οι απαιτήσεις για όλους μας είναι μεγαλύτερες. Περιμένουμε να δούμε αρκετές ομάδες και συμμετέχοντες. Θέλουμε να καλέσουμε και όσους έχουν κάποια επιχειρηματική ιδέα, ή είναι προγραμματιστές ή designers και δεν έχουν συμπληρωμένη ομάδα, να έρθουν, και εμείς θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε ομάδες με συμπληρωματικές δεξιότητες.

Σήμερα, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του 2ου μαραθωνίου, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τις περσινές συμμετοχές και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά, καθώς η προσπάθειά μας βρίσκει ανταπόκριση.

Στο μαραθώνιο θα συμμετέχουν στελέχη της Τράπεζάς μας αλλά και συνεργατών μας, όπως είναι η Mastercard και η Mellon Technologies, οι οποίοι θα παρέχουν mentoring στις ομάδες σε όλη τη διαδικασία του μαραθωνίου. Θα υποστηρίζουμε τις ομάδες τεχνικά και επιχειρησιακά για να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα απαντούν σε σύγχρονες πελατειακές ανάγκες και προβλήματα.

Από αυτή τη γιορτή ιδεών και δημιουργικότητας αναζητούμε τη μείξη των φρέσκων ιδεών των διαγωνιζόμενων με την εμπειρία και τη γνώση των στελεχών μας, ώστε να προκύψουν καινοτόμες υλοποιήσεις οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για νέα πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Παράλληλα, έχουμε προβλέψει και χρηματικά βραβεία για τους νικητές, αξίας €5.000, €3.000 και €2.000 αντίστοιχα για τις 3 πρώτες ομάδες, καθώς και άλλα πολλά βραβεία σε υπηρεσίες. Επιπλέον, τόσο εμείς όσο και οι χορηγοί της πρωτοβουλίας, θα επιδιώξουμε συνεργασίες με ομάδες στις οποίες θα δούμε κάτι ενδιαφέρον.

Τι περιμένετε από τις συνεργασίες με fintech startups και εταιρίες τεχνολογίας;

Στην εποχή της ταχύτητας και της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, χρειάζονται συνεργασίες που θα μας πάνε όλους πιο μπροστά. Ο συνδυασμός της καινοτομίας στη σκέψη και την ικανότητα υλοποίησης των fintech εταιριών με τη δική μας εμπειρία, τεχνογνωσία, μεθοδολογία και μεγάλη πελατειακή βάση, μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σε αυτή την πορεία θέλουμε να έχουμε κοντά μας κάθε εταιρία τεχνολογίας που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεδομένα και τις υποδομές μας και να δημιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες. Επομένως, δεν προσκαλούμε μόνο startups και fintech εταιρίες, αλλά και εδραιωμένους παραδοσιακούς παίκτες, με τη συνεργασία των οποίων μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες.

Μετά τον μαραθώνιο τι υπάρχει;

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η πρόσκληση για τον δεύτερο κύκλο του be finnovative. Είναι το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης της Εθνικής Τράπεζας για νέες εταιρίες στο χώρο του fintech. Στόχος του και φέτος είναι η ευρύτερη υποστήριξη ομάδων και εταιριών στο χώρο του fintech, η επιχειρηματική τους ενδυνάμωση και επιτάχυνση και η δημιουργία εμπορικών συνεργασιών.

Φέτος θα έχουμε τη χαρά να στεγάσουμε τις ομάδες σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο στο κτίριό μας στην Πειραιώς 74, ο οποίος θα φιλοξενεί τις ομάδες του be finnovative, καθώς και τις διάφορες δραστηριότητες που θα γίνονται στο πλαίσιο του be finnovative innovation lab. Και πάλι ο χώρος αυτός βρίσκεται δίπλα στις επιχειρηματικές μονάδες της λιανικής τραπεζικής, διασφαλίζοντας τον υψηλό βαθμό συνεργασίας και διάδρασης με τα στελέχη της τράπεζας ώστε το αποτέλεσμα να αποφέρει το μέγιστο αμοιβαίο όφελος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο http://crowdhackathon.com/fintech2/ . Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα