Οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν παραλαμβάνουν τα πλοία τους από τα ναυπηγεία λόγω κρίσης

Toυ Μηνά Τσαμόπουλου

Η οικονομική κρίση που συγκλονίζει και τη ναυτιλιακή βιομηχανία κυρίως στον κλάδο των φορτηγών πλοίων, έχει ως αποτέλεσμα οι ναυτιλιακές εταιρείες να ακυρώνουν παραλαβές πλοίων τους από τα ναυπηγεία. Το 2016 θα χαρακτηριστεί ως η χρονιά µε το ιστορικό ρεκόρ στις µη παραδόσεις (Non-Delivery) σε όλους των κλάδους των πλοίων.

«Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της ναυλαγοράς το 2017 θα είναι η πορεία της προσφοράς. Αν εξετάσουµε την διαφορά µεταξύ του Orderbook και των αναγνωρισµένων

παραδόσεων για όλους τους κλάδους των πλοίων, από τις αρχές του έτους έως σήµερα, το ποσοστό των µη εκτελεσµένων παραδόσεων ανέρχεται στο 41% όταν πριν την κρίση, το 2007, ήταν στο 7% και αµέσως µετά την κρίση, το 2009, στο 33%» επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SA:

«Όσον αφορά στον κλάδο των πλοίων µεταφοράς ξηρού φορτίου, οι µη εκτελεσµένες παραδόσεις το 2015 έφτασαν στο 42%, ενώ για το 2016, από τις αρχές του έτους έως σήµερα το ποσοστό είναι στο 50%».

Το θετικό στοιχείο είναι ο ιδιαίτερα µικρός όγκος των νέων παραγγελιών, καθώς το 2016, έως σήµερα, το σύνολο των παραγγελιών σε αριθµό πλοίων ανέρχεται στα 38 όταν το 2015 οι συνολικές παραγγελίες έκλεισαν στα 354 πλοία.

Keywords
Τυχαία Θέματα