Οι ιταλικές τράπεζες κρατούν χαμηλά την Ευρώπη

Ελαφρώς πτωτικά κινούνται σήμερα οι αγορές της Ευρώπης, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πριν από λίγο υποχωρούσε κατά 0,28%, ενώ στα μεγαλύτερα ταμπλό της Ευρώπης, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,17%, ο γερμανικός DAX οριακή άνοδο 0,01%, o CAC40 στο Παρίσι υποχωρεί 0,14%, ο ΙΒΕΧ35 στη Μαδρίτη στο -0,41%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται στο -0,19%.

Οι μετοχές στον κλάδο πρώτων υλών ήταν μεταξύ αυτών που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις λίγο μετά το άνοιγμα,

με άνοδο άνω του 1%, λόγω των καλών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα. Οι κινεζικές τιμές παραγωγού έκαναν άλμα 5,5% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση.

Οι μετοχές στον κλάδο αυτοκινήτου ενισχύθηκαν και αυτές μετά την ανακοίνωση της γερμανικής Volkswagen ότι η αύξηση των πωλήσεων σε Κίνα και ανατολική Ευρώπη βοήθησε την εταιρεία να αντισταθμίσει τις απώλειες που προέκυψαν από το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο σχεδόν 2%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν νωρίτερα απώλειες, καθώς η Popolare di Vicenza και η Veneto Banca, οι οποίες διασώθηκαν πέρυσι, αναμένεται να προτείνουν συμφωνία σε δυσαρεστημένους μετόχους, γεγονός που θα μπορούσε να κοστίσει στις τράπεζες περισσότερα από € 600 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Reuters, αυτές οι δύο ιταλικές τράπεζες ενδέχεται να αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο θέμα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Στα εταιρικά νέα, η Airbus αναμένει αύξηση 8% στις παραδόσεις για το 2016, προσεγγίζοντας την αντίπαλή της Boeing.

Η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L'Oreal ανακοίνωσε σήμερα ότι αγοράζει τρία brands της Valeant για 1,2 δισ. δολ., σύμφωνα με το Reuters.

Στο μεταξύ και οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα. Πάντως, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι ότι οι εξαγωγές ρεκόρ από το Ιράκ θα επηρεάσουν την εκπλήρωση της συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα