Οι φορολογικοί παράδεισοι των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ κατηύθυναν σε φορολογικούς παραδείσους το 2015 οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των κερδών τους και, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον διεθνούς καταστολής της φοροαποφυγής από πλευράς επιχειρήσεων.

Αυτά τα στοιχεία αναφέρει έκθεση της Oxfam International, στην οποία επισημαίνεται ότι οι είκοσι μεγαλύτερες τράπεζες δεν πλήρωσαν

καθόλου φόρο για κέρδη 383 εκατ. ευρώ που έστειλαν σε φορολογικούς παραδείσους εκείνη τη δεδομένη χρονιά, κρατώντας στο Λουξεμβούργο κέρδη 4,9 δισ. ευρώ. Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της ΕΕ, που απαιτούν από τις τράπεζες να δημοσιοποιούν τα κέρδη τους ανά χώρα.

Οι θυγατρικές των τραπεζών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ακόμα πιο επικερδείς παράγοντας ένα μέσο κέρδος 171.000 ευρώ κατά κεφαλήν σε ετήσια βάση, έναντι 45.000 ευρώ που παράγεται κατά μέσο όρο στις τράπεζες.

Πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον πλανήτη έχουν δεχτεί κριτική ότι διοχετεύουν κέρδη σε μέρη όπως οι Βερμούδες και τα νησιά Κέιμαν ή η Ιρλανδία, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων ότι θα λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τη συλλογή των φόρων. Ο ΟΟΣΑ έχει δημοσιεύσει ένα σχέδιο περιορισμού της δυνατότητας των εταιρειών να πετυχαίνουν χαμηλά ποσοστά φορολογίας σε χώρες όπου δεν έχουν πραγματική οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που εκτιμάτα ιότι επιφέρει απώλεια φορλογικών εσόδων ύψους 240 δισ. δολ. ετησίως.

Κέρδη τουλάχιστον 628 εκατ. ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν μεταφερθεί σε φορολογικούς παραδείσους όπου οι εν λόγω τράπεζες δεν έχουν καν προσωπικό, σύμφωνα με την Oxfam.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η γαλλική BNP Paribas που αναφέρει ότι έβγαλε κέρδη 134 εκατ. ευρώ στα νησιά Κέιμαν, την ώρα που δεν απασχολεί εκεί ούτε έναν υπάλληλο.

Η γερμανική Deutsche Bank ανακοίνωσε ζημιά εντός των γερμανικών συνόρων και κέρδη ύψους 1,9 δισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους.

Παράλληλα, κάποιες τράπεζες βρίσκονται υπό διερεύνηση, καθώς κατηγορούνται ότι βοήθησαν πελάτες τους να φοροδιαφύγουν το 2016, στέλνοντας χρήματα στο εξωτερικό (το θέμα έγινε γνωστό με τα περίφημα Panama Papers).

Keywords
Τυχαία Θέματα