Οι επόμενοι «Δρανδάκηδες»

Της Κατερίνας Καραμούτσου

Η εξαγορά της Taxibeat από την Daimler, έναντι 40 εκατ. ευρώ, δίνει νέα δυναμική στην ελληνική start up σκηνή. Η επιτυχία του Νίκου Δρανδάκη, αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που καινοτομούν, δημιουργούν υπεραξίες και αναγνωρίζονται.

«Οι ελληνικές start ups είναι εδώ. Καλωσήρθατε στο πιο αισιόδοξο μέρος της Ελλάδας» ήταν

οι πρώτες κουβέντες του διοργανωτή Γιώργου Τζιράλη κατά την παρουσίαση πέντε νέων και πολλά υποσχόμενων start ups στο Open Coffee Athens στο Μουσείο Μπενάκη.

Θα μπορούσαν αυτοί να είναι οι νέοι... «Δρανδάκηδες»;

1) Road cube - Δημήτρης Καλαβάσης

Το Roadcube αποτελεί ένα marketplace που παρέχει υπηρεσίες για τους οδηγούς, από αγορά βενζίνης, parking, πλύσιμο έως και σέρβις. Ωστόσο, στην αρχή ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό. Η ιδέα του Δημήτρη ξεκίνησε ως μια εφαρμογή που θα επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ των οδηγών μόνο με τον αριθμό της πινακίδας, όμως, γρήγορα η ομάδα συνειδοτοποίησε ότι οι χρήστες ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις προβαλλόμενες από βενζινάδικα και συνεργεία διαφημίσεις. Έτσι το concept άλλαξε και πλέον η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να βρίσκουν τις υπηρεσίες που αναζητούν στα πιο κοντινά καταστήματα κάνοντας παράλληλα σύγκριση τιμών. Μόλις τις βρει, κι έχοντας αποθηκευμένες τις κάρτες του στην εφαρμογή, ο χρήστης κάνει άμεσα την πληρωμή, με μια έκπτωση 20%, κερδίζοντας παράλληλα πόντους για εξαργύρωση την επόμενη φορά (πρόγραμμα επιβράβευσης). Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή έχει 7.000 downloads κι ένα δίκτυο 1.972 καταστημάτων.

2) Careacross – Θάνος Κοσμίδης

Η Careacross ξεκίνησε πριν τρια χρόνια ως ένα κοινωνικό δίκτυο για τους ασθενείς με καρκίνο. Η πλατφόρμα του Θάνου Κοσμίδη, απόφοιτο του Imperial College και με εργασιακή εμπειρία 15 ετών σε εταιρείες ICT, όπως η Verizon και η Deutsche Telecom, φέρνει σε επαφή τόσο τους ασθενείς μεταξύ τους, για υποστήριξη, όσο και με τους γιατρούς με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση. Πρακτικά, οι ασθενείς, υπό το καθεστώς ανωνυμίας μπορούν να θέσουν ερωτήματα στους συνεργαζόμενους γιατρούς και να λάβουν τις απαντήσεις μέσα σε λίγες ώρες. Η start up έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με φαρμακευτικές και διαγνωστικές εταιρείες με έμφαση την αγορά της Βρετανίας, όπου ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός στο να συμμετάσχει σε τέτοιες πλατφόρμες. «Έχουμε κάνει κινήσεις και στην Ελλάδα, αν λιγότερο εμπορικές» σημειώνει ο ίδιος.

3) Neil – Βαγγέλης Καραπέτσας

Ο Neil, ο «μικρός εξερευνητής», του Βαγγέλη Καραπέτσα, είναι ένα «έξυπνο» παιχνίδι (smart toy) για παιδιά 3-6 ετών, «σχεδιασμένο για να τα φέρει κοντά στη γνώση» όπως εξηγεί ο ίδιος. Στην ουσία, μπορεί να επικοινωνεί στα παιδιά κομμάτια γνώσης (τα οποία τα ονομάζει wikis) γύρω από το περιβάλλον, τα χρώματα, τα ζώα, την Ιστορία, τη Γεωγραφία. «Ένας δεύτερος πυλώνας είναι η μουσική και οι ιστορίες, ένας τρίτος η προτροπή για φυσικές δραστηριότητες, π.χ. πάμε να κάνουμε ποδήλατο», συνεχίζει. Ο Neil, που πρόσφατα συμμετείχε στην Παγκόσμια Έκθεση Τεχνολογίας CES 2017 του Λας Βέγκας, έχει επίσης την ικανότητα να «μαθαίνει» τι αρέσει και τι όχι στο παιδί και να «μεγαλώνει» μαζί του. Το περιεχόμενο προσφέρεται από το cloud του Neil ενώ και οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να παρέμβουν στο τι θα μαθαίνει ο Neil στα παιδιά τους, καθώς το παιχνίδι συνοδεύεται από εφαρμογή και για τους ενήλικες.

4) Pobuca – Ισίδωρος Σιδερίδης

Ο ιδρυτής της Sieben, Ισίδωρος Σιδερίδης, άφησε πίσω του την εταιρεία πληροφορικής που ξεκίνησε το 2009 και από τον Ιούνιο του 2016 «τρέχει» μαζί με μερικά μέλη της αρχικής ομάδας, την Pobuca. Η start up προσφέρει μια εφαρμογή διαχείρισης των εταιρικών επαφών με έμφαση στην εύκολη επικοινωνία. «Η ιδέα είναι να περάσεις μια επαφή στο κινητό σου και να μοιραστεί στην ομάδα σου εύκολα και γρήγορα. Το pobuca έχει πάρει την ιδεα της δικτύωσης από το LinkedIn και γενικά έχει επιρροές από τα social media και το CRM, ωστόσο ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων μέσα από την εύκολη επικοινωνία» λέει ο Ισίδωρος. Η start up έχει «σηκώσει» επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ (μεταξύ των οποίων και από τη Siemens), έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την Telcos και την Microsoft, ενώ έχει κλείσει συμφωνία με τη Vodafone για την αξιοποίηση της πλατφόρμας από τους business πελάτες της.

5) Douleutaras.gr – Ανδρέας Γραμμάτης

Πρόκειται για την γνωστή πλατφορμα που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια και η οποία συνδέει πελάτες με τον κατάλληλο επαγγελματία για εργασίες (υδραυλικές, ηλεκτρολογικές κτλ.) αλλά και για υπηρεσίες και εκδηλώσεις. «Είδαμε ότι τα mobile apps έμπαιναν σε πολλούς μεγάλους κλάδους όπως ο χώρος του γρήγορου φαγητού αλλά όχι στις επαγγελματικές εργασιες, παρά την τεράστια αγορά που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ» εξηγεί για το πώς προέκυψε η ιδέα. Ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης το καλοκαίρι του 2015, εν μέσω capital controls ήταν πολλά υποσχόμενος. Η πρώτη έκδοση βγήκε το 2013 κι έφτασε να έχει 650.000 επαγγελματικά προφίλ ωστόσο η εταιρεία βρέθηκε γρήγορα αντιμέτωπη με την δυσπιστία των πελατών. Έτσι λάνσαραν το Douleutaras 2.0 έχοντας βελτιώσει την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών, κάνοντας πλέον πολύ πιο αυστηρό φιλτράρισμα των επαγγελματιών με αξιολογήσεις κι ελέγχους. Ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης έγινε πριν πέντε μήνες και πλέον η εταιρεία έχει 6.000-7.000 πελάτες τον μήνα και συνεργάζεται με 3.000 επαγγελματίες. Πλέον κοιτούν προς το εξωτερικό αλλά και την ανάπτυξη κι άλλων υπηρεσιών. «Θα έλεγα ότι είμαστε στο 50% και συνεχίζουμε» καταλήγει ο Ανδρέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα