Ο Τσίπρας πάει στη ΔΕΘ με υποσχέσεις για προσλήψεις


Πιστή στο αφήγημα των διορισμών η κυβέρνηση προωθεί και νέες προσλήψεις στο δημόσιο, οι οποίες μάλιστα θα ανακοινωθούν από ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, προσδίδοντας πολιτική χροιά στις εξαγγελίες.

Το κύμα προσλήψεων -έστω και με ατομικές συμβάσεις που δεν μεταφράζεται σε μονιμότητα- έχει αναζωπυρώσει σενάρια πρόωρων εκλογών το τελευταίο διάστημα και η επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη

ενίσχυση του Δημοσίου με υπαλλήλους επιβεβαιώνει ενδεχομένως τις εικασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την κινητικότητα και τα οργανογράμματα στους δημόσιους φορείς, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει προγραμματισμό προσλήψεων για ενίσχυση δημοσίου στους κλάδους Παιδείας και Υγείας. Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές αυτό θα γίνει σε προγραμματισμό με Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που σημαίνει ότι οι νέες υποσχέσεις για ακόμα μια φορά θα μείνουν πιθανότητα υποσχέσεις και εντυπώσεις, καθώς υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις που βάζουν φρένο στις προσλήψεις. Επίσης, σύμφωνα με πηγές, στη ΔΕΘ έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση για τη δημόσια διοίκηση.

Βροχή προσλήψεων κατά τη θερινή ραστώνη

Βροχή προσλήψεων δια της μεθόδου των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου φύλαξης και καθαριότητας εξελίχθηκε κατά τη θερινή ραστώνη. Πρόκειται για συμβάσεις που αποτελούν προϊόν των πρόσφατων ανατροπών που έφεραν οι νόμοι 4368/2016 και 4403/2016, οι οποίοι επιτρέπουν την κάλυψη αναγκών στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας με απευθείας προσλήψεις ιδιωτών και όχι μέσω προκήρυξης διαγωνισμών με τη συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι μόνο μέσα στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών να έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό κύμα εισόδου στο Δημόσιο. Έχει πλέον γίνει θεσμός στα νοσοκομεία της επικράτειας η υπογραφή τέτοιου είδους συμβάσεων για τη φύλαξη, την καθαριότητα και εσχάτως τη σίτιση, καθώς και η σύγκληση των Δ.Σ. νοσοκομειακών ιδρυμάτων και άλλων κρατικών φορέων με σκοπό την ολοκλήρωση των διαδικασιών για να ανοίξουν κι άλλες τέτοιες θέσεις.

Παράλληλα, είναι πολλές οι συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις φύλαξης και καθαριότητας που διακόπτονται με έκτακτα υπηρεσιακά συμβούλια ακριβώς για να εξυπηρετηθεί το κύμα προσλήψεων που εσχάτως επιδιώκεται με τρόπο συντονισμένο. Κι όλα αυτά εντός των τελευταίων 30 ημερών, καθώς σε αυτό το διάστημα παρατηρείται μεγάλη ένταση, αν και προσλήψεις αυτού του είδους έχουμε ήδη αρκετές τους τελευταίους μήνες.

Για παράδειγμα, όπως είχε δημοσιεύσει το ΘΕΜΑ στα μέσα Αυγούστου, σε ένα διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών έχουμε 458 προσλήψεις. Μόνο στην καθαριότητα έχουν προσληφθεί περί τα 324 άτομα (αν και είναι πολύ περισσότερα καθώς υπάρχουν αποφάσεις που δεν προσδιορίζουν επακριβώς τον αριθμό που το εκάστοτε νοσοκομείο απαιτεί) και 134 φύλακες.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα