Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει εξηγήσεις στους δυνάμει ψηφοφόρους του και όχι στο Mega

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του τηλεοπτικού καναλιού για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της κας Σαμπιχά ήταν πολύ σκληρή: “Παρακολουθήσαμε μια καθόλου τυχαία συνάντηση. Τον άνθρωπο που παρέδωσε τον Οτσαλάν στη ΜΙΤ και τους νεοναζί νοσταλγούς της χούντας, να επιτίθενται χυδαία στο ΣΥΡΙΖΑ. Η συμπύκνωση

της επίθεσης από το εμετικό παραλήρημα του δελτίου του MEGA,δεν μας προκαλεί έκπληξη. Διαπλοκή, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και νεοναζί σε απόλυτο συντονισμό”.

Μόνο που το θέμα της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Σαμπιχά είναι πιο σοβαρό για να ξεπερνιέται με τέτοιου είδους αντιπερισπασμούς που θυμίζουν προφάσεις εν αμαρτίαις.

Η κα Σαμπιχά, Ρομά όπως αυτοπροσδιορίζεται έχει πει ότι την “καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός” εννοώντας την τακτική που ακολουθεί ένα τμήμα της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι ενεργούμενο του τουρκικού προξενείου της Θράκης. Στην υποψηφιότητά της αντέδρασαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αυτοαποκαλούνται “τούρκοι” και όχι απλώς μουσουλμάνοι. O κ. Καραγιουσούφ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “εμείς οι Τούρκοι δεν θα ψηφίσουμε την Τσιγγάνα”. Του απάντησε ο Ρούντι Ρινάλντι “δεν πειράζει θα την ψηφίσουν οι Έλληνες”. Η υποψηφιότητα αρχικά πέρασε αλλά οι αντιδράσεις παρέμειναν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πιέσεις άσκησε και το τουρκικό προξενείο.

Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο από την παρέμβαση του κ. Δημήτρη Χριστόπουλου επίσης υποψηφίου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε δηλώσεις του στο Xanthipress.gr αφού είπε ότι δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της κας Σαμπιχά πρόσθεσε: “Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε «ισονομία – ισοπολιτεία» οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, «πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών». Σε νεότερο άρθρο του στο TVXS ο κ. Χριστόπουλος προφανώς κατόπιν παραινέσεων δεν επαναλαμβάνει την επίμαχη φράση αλλά επιμένει στην ουσία των απόψεών του περί τουρκικής μεινότητας με μία δόση συσκότισης: “Αν κάποιοι λοιπόν πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέφτη για να αποδώσουν τις ευθύνες που η μειονότητα, στην πλειοψηφία της, τουρκοποιήθηκε, είναι αυτοί που αίφνης «ανακάλυψαν» τους Τσιγγάνους και τους Πομάκους για να τη διασπάσουν: το ίδιο το ελληνικό κράτος” αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος βάζοντας θέμα ευθυνών αλλά επιμένοντας ότι η μειονότητα έχει τουρκοποιηθεί και είναι ενιαία.

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί για τις θέσεις του σε εκείνον που παρέδωσε τον Οτσαλάν στην ΜΙΤ και εμφανίζεται σαν όψιμος τιμητής. Ούτε βέβαια στην ηγεσία της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που παρέδωσαν τον ελληνικό λαό στο 4ο Ράιχ και συνεχίζουν να ξεπουλάνε την χώρα. Το ότι ανεβάζουν το θέμα οι νεοναζί επίσης είναι παρελκυστικό επιχείρημα. Οι νεοναζί βάζουν και θέμα μνημονίου αλλά αυτό δεν άλλαξε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για να μην συμπίπτουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εξηγήσει τις θέσεις του σε αυτό το ευαίσθητο θέμα όχι στους πολιτικούς του αντιπάλους και στα συστημικά ΜΜΕ αλλά στην ελληνική κοινωνία και στους δυνάμει ψηφοφόρους του: Συμφωνεί με την θέση του κ. Χριστόπουλου ότι “η μειονότητα είναι ενιαίο συμπαγές τουρκικό πράμα”; Εάν όχι οφείλει δημοσίως να αποδοκιμάσει την άποψη και να αφήσει τον κ. Χριστόπουλο να αποχωρήσει μόνος του από το ψηφοδέλτιό του. Δηλαδή αν εκλεγεί ευρωβουλευτής ο κ. Χριστόπουλος θα μιλάει στο ευρωκοινοβούλιο για “συμπαγή τουρκική μειονότητα την οποία προσπαθούν να διασπάσουν οι ρομά με την στήριξη εθνικιστικών κύκλων”;. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκιμάσει δημοσίως τις απόψεις του κ. Χριστόπουλου τότε τις συμμερίζεται -όπως δυστυχώς έδειξε χθες ο κ. Σκουρλέτης στις παρεμβάσεις του.

Μόνο που τις απόψεις αυτές τις αποδοκιμάζει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι μονίμως σε διάσταση με την πλειονότητα των δυνάμει ψηφοφόρων του. Από το θέμα των υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μέχρι το μεταναστευτικό και το θέμα της Θράκης. Οι ψηφοφόροι του 2012 δεν είναι ιδιοκτησία του, ούτε συμμερίζονται τις ιδεοληπτικές μειοψηφικές απόψεις του 4%. Πολιτικοί πρόσφυγες είναι που αναζητούν στέγη. Αν θέλει να είναι κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτισμό και να μην ανοίγει τις αισθήσεις του στην πλειοψηφία του κόσμου που θέλει να τον ακολουθήσει για να ξεφύγει από την μνημονιακή λαίλαπα. Το ότι νομίζει πως έχει δίκιο στον πυρήνα των απόψεων είναι ένδειξη του πολιτικού αυτισμού του. Εν τέλει συμπεριφέρεται πριν καν γίνει εξουσία με αλαζονεία αν εκβιάζει τον κόσμο που αναζητά πολιτική στέγη να δεχθεί τις ιδεοληπτικές απόψεις μίας μειοψηφίας.

ΥΓ. Το επιχείρημα του αυτοπροσδιορισμού που επικαλούνται ο κ. Χριστόπουλος και διάφοροι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς γελοίο. Είναι άλλο ο ατομικός αυτοπροσδιορισμός -δικαίωμα του καθενός- και άλλο ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως τουρκικής που ανοίγει αμέσως θέμα αναθεώρησης των συνθηκών και στο όχι πολύ μακρινό μέλλον ζήτημα αυτονόμησης της Θράκης.

Blogger Σπύρος Γκουτζάνης
Keywords
Τυχαία Θέματα