Ο Σόρος «ρευστοποιεί» τα κέρδη του απ' το χρυσό μετά το ράλι ρεκόρ της Barrick

Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος δεν περιμένει να δει εάν το ράλι στις τιμές των μετοχών των εταιρειών χρυσού θα διαρκέσει.

Το Soros Fund Management LLC, που έλαβε μερίδιο ύψους 263,7 εκατ. δολ. στην Barrick Gold Corp. στο α' τρίμηνο περιόρισε τη συμμετοχή

του στην μεγαλύτερη εταιρεία – παραγωγό του πολύτιμου μετάλλου κατά 94% στο β' τρίμηνο, όπως φάνηκε απ' το ενημερωτικό δελτίο που υπέβαλε τη Δευτέρα στις αμερικανικές εποπτικές Αρχές.

Αφού κατέγραψε μία άνοδο 169% κατά το 12μηνο ως τον περασμένο Ιούνιο, οι μετοχές της Barrick υποχώρησαν απ' τα υψηλά τριετίας τον περασμένο μήνα.

Οι εταιρείες που παράγουν το χρυσό έλαβαν ώθηση απ' το καλύτερο πρώτο εξάμηνο που είχαν οι spot τιμές του πολύτιμου μετάλλου εδώ και δεκαετίες. Η ζήτηση ήταν μεγάλη καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο αύξησαν τα μέτρα οικονομικής τόνωσης και η Fed διατήρησε το αμερικανικό κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Στο α' τρίμηνο τα funds, συμπεριλαμβανομένου και του Σόρος αγόρασαν συνολικά 58 εκατ. μετοχές της Barrick χρηματιστηριακής αξίας 4,6 δισ δολ, σύμφωνα με 4.000 ενημερωτικά δελτία που επεξεργάστηκε το Bloomberg.

Η τιμή των συμβολαίων χρυσού άμεσης παράδοσης έχει εκτιναχθεί 26% φέτος, με το 25% να έχει πραγματοποιηθεί κατά το α' εξάμηνο.

Το γεγονός απέφερε τεράστια κέρδη για τις εξορυκτικές που περιόριζαν το λειτουργικό τους κόστος μετά την υποχώρηση των τιμών του χρυσού για τρία διαδοχικά χρόνια.
Κάπως έτσι και η Barrick κατέγραψε τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη απ' το 2013.

Ωστόσο στο β' τρίμηνο το fund του Σόρος προχώρησε σε μαζική πώληση του μεριδίου που είχε αγοράσει πριν. Απ' τις 19,42 εκατ. μετοχές που κατείχε στο α' τρίμηνο, έφθασε να κατέχει 1,07 εκατ. μετοχές με την ολοκλήρωση του β' τριμήνου, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που στάλθηκε χθες στην SEC.

Την ίδια ώρα όμως αγόρασε 240.000 μετοχές του ETF SPDR Gold Trust που παρακολουθεί τις τιμές του χρυσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα