Ο πρόεδρος της Deutsche Bank και το μυστηριώδες... D.A.L.F.A.

Στα 62 του χρόνια ετοιμάζεται αύριο να επανεκλέγει πρόεδρος του ΔΣ της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Ευρώπης. Φαίνεται όμως πως και στην προσωπική του ζωή θέλει να είναι δίπλα σε ισχυρούς, γι' αυτό και δημιούργησε με τη σύζυγό του ένα «ορμητήριο» ιδιωτικού τύπου, στην καρδιά του Μονάχου, με συγκάτοικους τους προσωπικότητες που είναι στα ΔΣ των 30 ισχυρότερων εταιρειών του δείκτη DAX.

Το όνομα αυτού, «D.A.L.F.A. Munich

Office». Πρόκειται για μια τεράστια σουίτα γραφείων στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου απέναντι ακριβώς από το βαυαρικό βασιλικό παλάτι, σε ένα μπαρόκ κτήριο ηλικίας 289 ετών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της DB, Paul Achleitner, που το δημιούργησε 5 χρόνια πριν, πρόκειται για ένα «ιδιωτικό γραφείο μιας ομάδας πέντε φίλων». Οι φίλοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη, ίσως επιρροή, στον σκληρό γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο. Η ονομασία D.A.L.F.A. που έχει χαραχτεί και στην πλακέτα του κουδουνιού, αποτελείται από τα αρχικά των ονομάτων τους. Εκτός από τον ίδιο τον Achleitner, αφορούν τη σύζυγό του Ann-Kristin, τον 62χρονο πρόεδρο της Allianz, Michael Diekmann­, το μέλος του ΔΣ της Deutsche Bank, Peter Löscher και τον 67χρονο επικεφαλής του ΔΣ της Deutsche Börse Joachim Faber.

Η συγκέντρωση εξουσίας σε αυτό το κοινό γραφείο θυμίζει την εταιρεία Germany Inc – ένα δίκτυο στελεχών που βρίσκονταν στο τιμόνι μεγάλων εταιρειών της μεταπολεμικής περιόδου.

Οι αίθουσες συσκέψεων και η κουζίνα είναι κοινόχρηστες, όμως ο καθένας εκ των 5 ισχυρών έχει το δικό του γραφείο και τα δικά τους κομπιούτερ ώστε να διασφαλίζεται ότι τηρούν τους κανόνες της χρηματοοικονομικής αγοράς περί εμπιστευτικότητας και απορρήτου.

Το ζεύγος Achleitner διατηρεί στενούς δεσμούς με τη γερμανική χρηματοοικονομική ελίτ. Και ι δυο τους έχουν εργαστεί ως σύμβουλοι μάνατζμεντ και τώρα διδάσκουν διοίκηση επιχειρήσεων ενώ ο Paul έχει διαδραματίσει ρόλο – κλειδί σε συμφωνίες όπως η IPO της Deutsche Telekom και η πώληση της Dresdner Bank από την Allianz στην Commerzbank. Πριν πάει στη Deutsche Bank ήταν επικεφαλής οικονομικών της Allianz μέχρι το 2012. Τότε ακριβώς ήταν που μαζί με τη σύζυγό του νοίκιασαν το γραφείο στην ακριβή αυτή γειτονιά του Μονάχου.

Ήταν όμως υπερβολικά μεγάλο για τους δυο τους κι έτσι σκέφτηκαν να προτείνουν... συγκατοίκηση πρώτα – πρώτα στον στενό τους φίλο και CEO της μονάδας διαχείρισης assets της Allianz, Faber. Ετσι, μοιραζόμασταν το ενοίκιο, ενώ ξέραμε και ποιον θα είχαμε για γείτονα αναφέρει η Ann-Kristin Achleitner. Ο έτερος ένοικος, ο 59χρονος Peter Löscher, φίλος του Paul και συμπατριώτης του από την Αυστρία, πέρασε τα πρώτα του βράδια στο σπίτι των Achleitner στο Μόναχο όταν έγινε CEO της Siemens το 2007. Οταν απολύθηκε το 2013, ο Achleitner του προσέφερε χώρο στο γραφείο. Τελευταία άφιξη ήταν το 2015 για τον Michael Diekmann­ που μετακόμισε εκεί στον β' όροφο του διώροφου γραφείου που συνδέεται με εσωτερική σκάλα. Εδώ, όπως λένε, συναντιόμαστε σαν άνθρωποι και όχι σαν μέλη διοικητικών συμβουλίων...

Keywords
Τυχαία Θέματα