Ο γάτος της αρβανιτιάς και οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα

Μια παλιά αρβανίτικη παροιμία κάνει λόγο για ένα γάτο που σκούζει αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο του στα κεραμίδια των διπλανών σπιτιών. «Γάτος γ…., γάτος σκούζει» λοιπόν και η παροιμία κολλάει γάντι στους υπουργούς, υπεύθυνους για κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας που συνεχίζουν να σκούζουν πέραν του αναμενομένου. Σκούζουν για το θεαθήναι, για τις ανάγκες του κομματικού ακροατηρίου και άλλα ηχηρά λένε όλοι όσοι προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα. Αλλά, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η δεν είναι μόνον έτσι τα πράγματα. Το σκούξιμο έχει να κάνει και με την πελατεία αλλά κυρίως

με την εξουσία.

Ο ένας χάνει τα αεροδρόμια, τα τραίνα αλλά και την …Εγνατία, ο άλλος τα λιμάνια. Ο τρίτος διαπιστώνει ότι οι λογαριασμοί με την τιμή του κυβικού στο φυσικό αέριο κλπ δεν βγαίνουν και ζητά νέες διευθετήσεις. Ο τέταρτος, ο πέμπτος…

Η κατάσταση των υπουργών που … σκούζουν αρχίζει πλέον να μετατίθεται από την γραφικότητα στην …γελοιότητα. Δεν κρατούν ούτε καν τα προσχήματα. Εκείνα με το «παράλληλο πρόγραμμα» που ήρθε να αντικαταστήσει τις παρόλες για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και πάει λέγοντας.

Είτε το θέλουν, είτε όχι το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις – και τις 9 και τις 19 και τις 29 …- είναι ενταγμένο μέσα στα συμφωνημένα και υπογεγραμμένα από την ελληνική κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να αλλάξει, να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο σχήμα για ένα χαρτοφυλάκιο της δημόσιας περιουσίας αλλά η ουσία και η κατεύθυνση θα παραμένει σε πείσμα όλων όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι το πρόσωπο του επικεφαλής του νυν αλλά και του επόμενου Ταμείου με τις διευρυμένες αρμοδιότητες. Και εκεί θέλω να δω την αντίδραση των γάτων. Θα σκούζουν ή απλώς θα έχουν μαζέψει την ουρά στα σκέλια και θα κάνουν τους αδιάφορους;
Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό. Καλό το σκούξιμο αλλά υπάρχει και δουλειά. Ιδιωτικοποιήσεις δίχως σχέδιο, οργάνωση και δουλειά δεν γίνονται καθώς στο άμεσο μέλλον δεν θα πωλούνται απλώς επιχειρήσεις – ένα λιμάνι σε μορφή Α.Ε αλλά πολύ πιο σύνθετα μετοχικά σχήματα. Ακόμη και παραχωρήσεις ή δικαιώματα σε περιουσιακά στοιχεία.

Τότε αρχίζουν τα δύσκολα για τους υπουργούς που … σκούζουν. Για παράδειγμα, όποιος κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής Ναυτιλίας θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ολοκληρωμένο και ακριβές ως προς τις λεπτομέρειες του για τα περιφερειακά λιμάνια και πρωτίστως για τα λιμάνια της Αττικής – όσα γειτνιάζουν με τον Πειραιά όπως η Ραφήνα και η Ελευσίνα. Το ίδιο και για τον κατέχοντα το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών. Τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελ. Βενιζέλος, οι δρόμοι κλπ. κάτω από τα κατάλληλα μετοχικά και επενδυτικά σχήματα μπορούν και πρέπει να φέρουν νέα ζεστά έσοδα σε διάρκεια χρόνου και με εξασφαλισμένη σταθερότητα.

Ζεστά έσοδα θα μπορούσαν να έρθουν και από μια ευέλικτη πολιτική στο τομέα της ενέργειας – ιδιαίτερα σήμερα που η αγορά της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ανοίγει με παίκτες πέραν του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ και μάλιστα με παραγωγούς και όχι απλούς εμπόρους ή εισαγωγείς.

Τα παραδείγματα πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας αλλά και να σέβονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των πολιτών (της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών) είναι πολλά. Ο κατάλογος τους μεγάλος και με πολύ ενδιαφέρον. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι ή μάλλον στο χέρι του πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα