Ο «γάμος» της ΜΕΤΡΟ με τη Βερόπουλος – Ο ρόλος της οικογένειας Παντελιάδη

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το μέτρο στην καθημερινότητά μας, όσο κι αν το ξεχνάμε, αποτελεί ελληνική πατέντα. Το «μηδέν άγαν» είναι η απόδειξη της αρχαιοελληνικής προέλευσης που έχει ως αξία. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΜΕΤRΟ ΑΕΒΕ αυτή τη συνθήκη που τόσο ξεχάστηκε στην Ελλάδα της υπερβολής των τελευταίων 40 ετών την έχει εκτός από την επωνυμία και στο DNA της. Γιατί η οικογένεια του κ. Παντελή Παντελιάδη

και κυρίως ο νυν διευθύνων σύμβουλος της επιτυχημένης αλυσίδας Αριστοτέλης Παντελιάδης γνώριζαν εδώ και χρόνια πως όσοι επένδυσαν στα πολλά έχασαν και τα λίγα.

Πριν από περίπου 10 χρόνια, στο γραφείο με τη θέα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, ο σοφός Νέστορας του κλάδου των σούπερ μάρκετ Παντελής Παντελιάδης έλεγε στον γράφοντα: «Δείξε μου μια εταιρεία που να επενδύει στην αύξηση με κάθε τρόπο των τζίρων της και θα σου δείξω μια μελλοντικά αποτυχημένη εταιρεία». Το 2006, όμως, με την οικονομία ακόμα σε τροχιά ανόδου και με καλύτερες οικονομικά προϋποθέσεις, κανένας δεν ήθελε να ακούει «σοφίες» - ακόμα κι αν αυτές προέρχονταν από πραγματικά έξυπνους και μπαρουτοκαπνισμένους επιχειρηματίες. Ηταν τα χρόνια όπου οι πάντες γνώριζαν τη... μαγική συνταγή των κερδών και κανένας δεν μπορούσε να μαντέψει το δύσκολο μέλλον που ερχόταν με φόρα.

Κι όμως. Η συγκρατημένη θέση της οικογένειας Παντελιάδη απέναντι στα πράγματα, η άρνηση να παρασυρθούν, οι οικονομίες κλίμακας και ο πάντα εξορθολογισμένος τρόπος λήψης αποφάσεων φάνηκαν ως το απόλυτο όπλο απέναντι στη λαίλαπα που ερχόταν. Ενώ οι άλλοι επένδυαν διαρκώς, άνοιγαν μαγαζιά, ξόδευαν, οι Παντελιάδηδες δούλευαν με στόχο και συγκράτηση. Απλώνονταν ως εκεί που μπορούσαν. Και σήμερα η πολιτική αυτή δικαιώνεται, καθώς η METRO AEBE καλωσορίζει τα καταστήματα Βερόπουλος και τους εργαζομένους τους στη νέα εποχή της. Για την ακρίβεια, από την προηγούμενη Δευτέρα η μεγάλη ελληνική, οικογενειακή αλυσίδα προχώρησε σε μια συγχώνευση που ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της ιστορίας της κι ενώ μεγάλο μέρος της αγοράς καταποντίζεται ή τουλάχιστον δεν περνά και την καλύτερη εποχή του, ανακοινώνει επίσημα τη μεγαλύτερη συνένωση στον χώρο του ελληνικού λιανεμπορίου με την απόκτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα της εταιρείας Βερόπουλος.

Τόσο η METRO όσο και η Βερόπουλος αποτελούν δύο ισχυρές ελληνικές εταιρείες στον χώρο, οι οποίες έχουν διαγράψει τη δική τους πετυχημένη πορεία στο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας.

Μάλιστα ο κ. Νίκος Βερόπουλος ως νεότερος συμβουλευόταν ουκ ολίγες φορές τον κ. Παντελή Παντελιάδη σε κρίσιμες περιόδους του λιανεμπορίου, ενώ είναι γνωστές οι στενές σχέσεις των δύο οικογενειών. Τώρα, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, οι δύο εταιρείες ενώνονται και τα My market υποδέχονται τα Βερόπουλος για να χαράξουν μια δημιουργική πορεία προς την πρόοδο, την ανάπτυξη και την επιτυχία, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην ελληνική αγορά. Στη νέα εποχή, το δίκτυο λιανικής πώλησης αριθμεί περισσότερα από 250 καταστήματα και το δίκτυο χονδρικής 46 καταστήματα σε στρατηγικά σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ με σχεδόν 9.000 εργαζομένους η METRO αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα.

Αμεσες προτεραιότητες για εκείνη αποτελούν η διασφάλιση των θέσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων της Βερόπουλος, καθώς και η αποπληρωμή στο ακέραιο των οφειλών στους προμηθευτές, με τους οποίους θα συνεχίσει να διατηρεί μια έντιμη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας διαχρονικά. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει από το σύνολο των καταστημάτων της άριστες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα. Ολα τα καταστήματα λιανικής θα λειτουργήσουν με κοινή στρατηγική και φιλοσοφία προκειμένου να ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια της εταιρείας. Εως το 2018 θα επενδυθούν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση του δικτύου των καταστημάτων Βερόπουλος, τα οποία σταδιακά θα γίνουν My market. Ταυτόχρονα, ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο οποίος έχει τα ηνία του ομίλου πλέον (ο αδελφός του Στέφανος έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στην εταιρεία τυριών της οικογένειας), αποδεικνύει ότι είναι άξιος συνεχιστής της πορείας του πατέρα του, ενός ανθρώπου από τους πρωτοπόρους της αγοράς ήδη από τη δεκαετία του '70.

Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι αυτός που κράτησε τη ΜΕΤRΟ και τα My Market όρθια στα χρόνια της κρίσης και με στοχευμένες κινήσεις κατάφερε να δώσε νέο αέρα στην εταιρεία. Ο ίδιος, λοιπόν, σήμερα καθοδηγεί τις εξελίξεις στον κλάδο σούπερ μάρκετ από ισχυροποιημένη θέση. Κι όλα αυτά σε μια σύνθετη περίοδο ανακατατάξεων στην αγορά, με πολλές αλλαγές και μετασχηματισμούς.

Η εταιρεία που έφερε τα Cash & Carry στην Ελλάδα

Το όνομά της είναι Metro. Σπάνια η επωνυμία μιας επιχείρησης αποτυπώνει με τέτοια επιτυχία τα προσωπικά χαρακτηριστικά, την ιδιοσυγκρασία και τη θεώρηση ζωής του ιδιοκτήτη της. Διότι η ΜΕΤRΟ λειτουργεί πάντοτε με μέτρο. Ο πρόεδρος της αλυσίδας ΜΕΤRΟ Cash & Carry και των σούπερ μάρκετ My Market Παντελής Παντελιάδης είναι ο τελευταίος της μεγάλης γενιάς ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ που έφεραν τον κλάδο στη χώρα και εκμοντέρνισαν την αγορά. Λίγο καιρό μετά το θάνατο του Σπύρου Σκλαβενίτη, των αδελφών Βερόπουλου, του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, αλλά και μετά την αποχώρηση των Μαρινόπουλων από το παιχνίδι, ο «κύριος Παντελής» παραμένει η ζωντανή ιστορία του κλάδου για να θυμίζει από πού ξεκίνησε η αγορά και πού έχει φτάσει σήμερα. Οι περισσότεροι τον θυμόμαστε ως πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος.

Ο κ. Παντελιάδης ξεκίνησε την προσωπική του διαδρομή από την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Ελκει την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη, καθώς από εκεί ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας ο πατέρας του. Ο τελευταίος από νωρίς ρίχτηκε στον αγώνα και καταπιάστηκε με το εμπόριο. Ανήκε στη γενιά εκείνη που ποτέ δεν υπέγραφε συμφωνητικά και συμβόλαια. Μόνο η χειραψία του αρκούσε. Σύντομα ο Παντελής Παντελιάδης φεύγει στο εξωτερικό για σπουδές. Πρόκειται για σπάνια επιλογή στα χρόνια του. Συγκεκριμένα αποφασίζει να πάει στη Βιέννη, όπου και συναντά τον ακούραστο συνοδοιπόρο της προσωπικής αλλά και επαγγελματικής του ζωής, τη μετέπειτα σύζυγό του.

Για να καταλήξει στο εμπόριο, ο κ. Παντελιάδης πέρασε από πολλές δουλειές, αλλά και χώρες. Εργάστηκε ως εργολάβος κατεδαφίσεων σε οικοδομές στην Αυστρία και κατόπιν στη Γερμανία, ενώ εκεί θα έρθει σε επαφή με Ελληνες εμπόρους, οι οποίοι συχνά επισκέπτονταν τη χώρα για συναλλαγές. Πολύ γρήγορα επιστρέφει στην πατρίδα και ξεκινά τη δημιουργία μιας μελετητικής εταιρείας, ώσπου ένα αναπάντεχο γεγονός τον αποτρέπει από το να συνεχίσει. Ο ιδιοκτήτης της μεγάλης εταιρείας για λογαριασμό της οποίας εκπόνησε την πρώτη μελέτη, μόλις του την παρέδωσε του είπε να πάει να πληρωθεί και απλώς την έβαλε -χωρίς καν να τη διαβάσει- στο συρτάρι του. Απογοητευμένος, αποφασίζει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και σύντομα προσλαμβάνεται στην εταιρεία-σχολή παραγωγής στελεχών την τότε εποχή, τη Βλαχούτσικος Α.Ε. Από εκεί θα οργανώσει το επόμενο βήμα του. Μια εταιρεία 100% δική του, την Οptima. Πρόκειται για τη γνωστή εταιρεία στον χώρο των τροφίμων, που με την εξειδίκευσή της στο ποιοτικό τυρί αποτελεί μία από τις βιομηχανίες-υπόδειγμα στον χώρο.

Πολύ γρήγορα το όνομά του γίνεται γνωστό στην αγορά και νοικιάζει γραφεία στον Πύργο Αθηνών.

Ομως η προοδευτική πορεία της αγοράς οδήγησε μια σειρά επιχειρηματιών του κλάδου σε σκέψεις. Ηταν τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν μια ομάδα οκτώ παντοπωλών αποφάσισε να δημιουργήσει τον πρώτο συνεταιρισμό σούπερ μάρκετ. Κοινός γνωστός όλων και εμπνευστής της προσπάθειας ήταν ο κ. Παντελής Παντελιάδης. Οι ίδιοι μάλιστα οι επιχειρηματίες θα του ζητήσουν το 1976 να αναλάβει προσωπικά τις τύχες του εγχειρήματος. Η ΜΕΤRΟ ξεκίνησε την πορεία της με μια μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα καινοτομία. Ηταν η πρώτη που εισήγαγε τα καταστήματα Cash & Carry. Τα μαγαζιά δηλαδή από τα οποία μπορούσαν οι ίδιοι οι έμποροι να πραγματοποιήσουν τις προμήθειές τους. Μια τάση που ξεκίνησε από τη Γερμανία ερχόταν στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του κ. Παντελιάδη. Το πρώτο κατάστημα τέτοιου τύπου δημιουργήθηκε το 1976 στην οδό Πέτρου Ράλλη, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Το 1977 η εταιρεία εγκαθίσταται στη λεωφόρο Συγγρού και στα τέλη της δεκαετίας φτάνει να απασχολεί περί τα 100 άτομα. Το 1983 προχωρά σε επενδύσεις και αλλαγή έδρας. Αυτή τη φορά μεταφέρεται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας προχωρά με δυναμισμό στα τέλη του '80, ενώ και η επέκταση του δικτύου καταστημάτων Cash & Carry και σούπερ μάρκετ είναι αδιάκοπη. Μάλιστα ο κ. Παντελιάδης δεν διστάζει να κάνει μια ακόμη κίνηση, η οποία αποδείχθηκε πολύ μπροστά από την εποχή της: δημιούργησε τα δύο πρώτα εκπτωτικά καταστήματα (discount) τύπου Lidl στη χώρα, ωστόσο οι καταναλωτές δεν ήταν ακόμα ώριμοι για να δεχτούν μια τέτοια αλλαγή στις συνήθειές τους. Ηδη το 1994 η εταιρεία φτάνει να απασχολεί 1.000 άτομα, ενώ μια χρονιά αργότερα τα σημεία πώλησης έφταναν τα 30.

Νωρίτερα δε τα δύο παιδιά του, ο Αριστοτέλης και ο Στέφανος, είχαν αναλάβει καίρια πόστα δίπλα του στη διοίκηση του ομίλου, ξεκινώντας ως απλοί αποθηκάριοι για να μάθουν τη δουλειά. Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, ήδη απόλυτα επιτυχημένος χάρη στις καινοτομίες που έφερε, τις εξαγορές που έκανε, αλλά και την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης, ως διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤRΟ και των My market έχει κατορθώσει να αποτελεί μια αυτόνομη οντότητα και να ξεχωρίζει ως ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του στον κλάδο. Ανήκει στη γενιά των πενηντάρηδων. Από την άλλη, ο αδελφός του Στέφανος έχει επικεντρωθεί κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή και στην εταιρεία Optima με ανάλογες επιτυχίες.

Το σήμερα

Από τα πλέον επιτυχημένα εγχειρήματα της οικογένειας Παντελιάδη υπήρξε η μετονομασία των καταστημάτων ΜΕΤRΟ σε My market.

Ηταν η περίοδος που στρατηγικά διαχωρίστηκαν οι δραστηριότητες των Cash &Carry και των σούπερ μάρκετ κάτω από τις δύο παραπάνω επωνυμίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67 καταστήματα My market και 46 ΜΕΤRΟ Cash and Carry, με προσωπικό 4.600 εργαζομένους και τζίρο που έτρεξε στο +5,7% με 737 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι στις αρχές της κρίσης οι πωλήσεις της εταιρείας κινούνταν στα 681,9 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την πολύ καλή δουλειά που ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης έχει κάνει. Κι όλα αυτά, με καθαρά προ φόρων κέρδη 20,1 εκατ. ευρώ το 2015 από 17 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην αγορά χονδρικής η ΜΕΤRΟ καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς 45%, ενώ ο όμιλος πραγματοποιεί πλήθος ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η Βερόπουλος με τη σειρά της ιδρύθηκε το 1973 και το 1997 χάρη στην επιμονή του κ. Νίκου Βερόπουλου επεκτάθηκε στα Βαλκάνια. Διαθέτει 179 μαγαζιά με 4.200 εργαζομένους και κύκλο εργασιών 385 εκατ. ευρώ. Στη νέα κοινή εποχή, οι δύο όμιλοι θα υλοποιήσουν ευρύ αναπτυξιακό πλάνο με επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2018, σταδιακά τα μαγαζιά Βερόπουλος θα μετονομαστούν σε My market, ενώ θα επιχειρήσουν να αναπτυχθούν στη λιανική και χονδρική πώληση -σε Ελλάδα και Κύπρο- το 2017. Η νέα δομή θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό της λειτουργίας, νέες τιμές, ενοποίηση των προσφορών, ομογενοποίηση των ραφιών και νέες ευκαιρίες στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Keywords
μετρο, βεροπουλος, my market, αεβε, ελλαδα, dna, αθηνα, εταιρεία, metro, νέα, market, ηνία, lidl, optima, προσφορες, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, αξια, κυπρος, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, my market, ηνία, χωρες, βημα, γερμανια, δουλεια, εθνικη, κωνσταντινουπολη, οικονομια, περιοδος, dna, lidl, metro, αγορα, αεβε, αυξηση, αυστρια, αριστοτελης, βαλκανια, βιεννη, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γραφεια, δευτερα, διοικηση, δικη, δειχνει, δομη, δικτυο, ευρω, ειπε, επενδυσεις, εποχη, επιτυχια, εταιρεία, ετων, ζωης, εμποροι, υπηρεσιες, θεα, θυμιζει, κινηση, λαιλαπα, νεστορας, νεοτερος, ομαδα, παντα, ομιλος, οικογενεια, οκτω, ονομα, παιδια, πωλησεις, συγκεκριμενα, συζυγο, συντομα, σειρα, σουπερ μαρκετ, σκεψεις, συνταγη, σπυρου, σουπερ, ταση, τυρι, συγγρου, φτανει, φορα, χονδρικη, αλυσιδα, ανηκει, δουλειες, δωσε, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, μελετη, μπροστα, market, optima, παιχνιδι, πωληση, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα