Ο φόρος υπεραξίας θα πλήξει κι άλλο την ακίνητη περιουσία λένε οι Συνδεσμοι Ακινήτων

Ο φόρος υπεραξίας θα πλήξει καίρια την «άρρωστη» αγορά ακινήτων επισημαίνουν οι δύο συνεργαζόμενοι Σύνδεσμοι του κλάδου των ακινήτων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) και ο Σύνδεσμος Επένδυσης και Ανάπτυξης Ακινήτων ΣΕΑΑΚ.

Οι δύο συνεργαζόμενοι Σύνδεσμοι του χώρου των ακινήτων και των κατασκευών με τα εξειδικευμένα μέλη-συμβούλους τους, δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν την Πολιτεία στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές για την αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, προς το συμφέρον της οικονομίας της χώρας και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Η

ακίνητη περιουσία είναι εθνικός πλούτος του οποίου το όφελος απολαμβάνει σχεδόν σύμμετρα με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις η πολιτεία μέσω φόρων, αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή- ανακοίνωση οι κ.κ. Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης πρόεδρος του ΣΕΑΑΚ και ο Πέτρος Παπαϊωάννου πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ.

«Επομένως είναι προς το συμφέρον όλων, η σταδιακή αποκατάσταση της αξίας των ακινήτων. Αντί όμως οποιασδήποτε θετικής παρέμβασης, η πολιτεία με βραχυπρόθεσμη λογική, με τη σχετική φορολογία, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να δυναμιτίσει την εικόνα τους στην αντίληψη του κοινού σαν επενδυτικό προϊόν, ενώ το ακρωνύμιο ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί με αρνητικό σύνθημα, σχετικά με την ελκυστικότητά τους.

Άλλωστε και στις αρχές της κρίσης, παράλληλα με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μισθωμάτων, η απόφαση της πολιτείας για τη μείωση με υπουργικές αποφάσεις δύο φορές των μισθωμάτων που πλήρωνε το Δημόσιο, οδήγησε τελικά σε τόσο ραγδαία ύφεση ολόκληρη την κτηματαγορά, ώστε τελικά να χάσει από τους φόρους των νέων χαμηλότερων μισθωμάτων, πολύ περισσότερα από όσα ωφελήθηκε από τα μειωμένα μισθώματα που πληρώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, η μη αναβολή για μεταγενέστερο χρόνο της μνημονιακής υποχρέωσης για φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, θα «φρενάρει» τις αγοραπωλησίες και θα φέρει ένα ακόμα κτύπημα στη βαριά άρρωστη αγορά των ακινήτων προς ζημία όλων, δηλαδή τόσο των πολιτών, των επιχειρήσεων και της πολιτείας, όσο και των δανειστών».

Keywords
Τυχαία Θέματα