Ντράγκι: Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το QE αν χρειαστεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αν χρειαστεί, δήλωσε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι, ανακοινώνοντας παράλληλα τη μείωση του προγράμματος σε μηνιαίες αγορές 30 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018, από τα 60 δισ. ευρώ που είναι τώρα.

«Αν οι συνθήκες γίνουν λιγότερο ευνοϊκές ή δεν συμβαδίσουν με την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις αγορές ομολόγων τόσο σε μέγεθος όσο και σε διάρκεια» είπε

χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη σύνθεση των ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων με την ίδια συχνότητα, ωστόσο, σημείωσε ότι η ακριβής σύνθεση των αγορών δεν συζητήθηκε.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως είπε, η εξισορρόπηση των εργαλείων νομισματικής πολιτικής αντανακλά την ισχυρή ανάκαμψη του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην νομισματική πολιτική, γι΄αυτό και η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στήριξη.

Σχολιάζοντας τα μακροοικονομικά στοιχεία, δήλωσε ότι ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί και το β' εξάμηνο του έτους κι ότι ο πληθωρισμός, αν και θα υποχωρήσει προς το τέλος του έτους, επηρεαζόμενος από τις τιμές ενέργειας, έχει, μακροπρόθεσμα, ανοδική τάση και θα φτάσει το 1,5% φέτος. «Ο πληθωρισμός δεν δείχνει να βρίσκεται σε ένα σταθερό ανοδικό μονοπάτι. Ο δομικός πληθωρισμός θα ενισχύεται σταδιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις τράπεζες, σημείωσε ότι τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά δανείων έχει αυξηθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Απαραίτητη η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Παράλληλα, ζήτησε εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης απ' όλες τις χώρες και μεγαλύτερη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, η μείωση της ανεργίας και η παραγωγικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα