Ντόρα σε Παπαδημητριου: Τι έκανε η κυβέρνηση για να μην κλείσει η ΠΙΤΣΟΣ

Ερώτηση στον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης μετά την ανακοίνωση για το κλεισιμο του εργοστασίου της BSH HELLAS (ΠΙΤΣΟΣ) στην Ελλάδα

Η BSH HELLAS (πρώην ΠΙΤΣΟΣ), μια από τις ιστορικότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα κλείσει το εργοστάσιό της στην περιοχή του Ρέντη, μετά από 152 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εταιρία σχεδιάζει να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής στην Τουρκία, όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι περισσότερο φιλικό. Έτσι, οι 250 εργαζόμενοι της μονάδας οδηγούνται στην ανεργία.

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση και επέκταση του συγκεκριμένου εργοστάσιου αποτελούσε εμμέσως μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που έγινε το 2012. Μάλιστα, η συμφωνία προέβλεπε επιπλέον επένδυση από 60 ως 100 εκατομμύρια ευρώ και την απασχόληση 700 εργαζομένων. Εδώ και μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης είχε αποστείλει σχετικές επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, επισημαίνοντας ότι η Siemens οδηγεί σταδιακά σε λουκέτο την εν λόγω μονάδα, καθώς δεν προχώρησε σε καμία απολύτως επένδυση.

Η κυβέρνηση, η οποία τελευταίως μιλάει για στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων, αδιαφόρησε για την πορεία λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας. Ουσιαστικά, δεν άσκησε καμία πίεση στη μητρική εταιρία, προκειμένου εκείνη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προέβη η κυβέρνηση, ώστε να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο της BSH HELLAS;
Η κυβέρνηση έλεγξε αν η Siemens τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία που σύναψε με το Ελληνικό Δημόσιο;
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση, ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνημένες επενδύσεις και να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη

Keywords
Τυχαία Θέματα