Νουί: Κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε άρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται «σε άρνηση» για τα προβλήματά τους με τα «κόκκινα» δάνεια, δήλωσε η επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξή της σε φινλανδικό περιοδικό, μεταδίδει το Reuters.

«Σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης υπάρχουν τράπεζες

που δεν τα πάνε και τόσο καλά, είναι ωστόσο προσηλωμένες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Και υπάρχουν και άλλες που είναι σε άρνηση και που θα πρέπει να αλλάξουν στάση για να βελτιώσουν τη θέση τους», είπε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος στο περιοδικό Talouselämä.

Τα σχόλια της κας. Νουί ήταν η απάντηση σε ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με το αίτημα για δημόσια στήριξη της Ιταλικής Monte dei Paschi di Siena και για την διαφαινόμενη αποτυχία να εκκαθαριστεί ο τραπεζικός τομέας στην Ιταλία, αλλά και τη Γερμανία.

Η Monte dei Paschi di Siena έχει ένα τεράστιο και αυξανόμενο απόθεμα «κόκκινων» δανείων και έχει υποβάλει αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση από το Ιταλικό κράτος, όμως η διάσωση δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Η ΕΚΤ, ως ο τραπεζικός επόπτης της ευρωζώνης, προσδιόρισε το κεφαλαιακό έλλειμμα της Monte Paschi στα 8,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, όμως στις αρχές της εβδομάδας η κ. Νουί είπε πως είναι απαραίτητες «επιπλέον συζητήσεις» για τις ζημιές της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Monte Paschi, Alessancro Falciai, είπε την Τετάρτη πως παραμένει «εξαιρετικά αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα του αιτήματος της τράπεζας.

Την ίδια ώρα, πρόβλημα με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ύψους 37 δισ. ευρώ έχει και η ισπανική Banco Popular, όμως ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας είπε την Πέμπτη πως η τράπεζα δεν θα πρέπει να περιμένει ότι θα λάβει δημόσια κεφάλαια. Αντιθέτως, εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα