Νέο ΕΣΠΑ για ΜμΕ - Ποιοι επωφελούνται

Πόρους έως και 111,1 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον χώρο του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και της ιδιωτικής εκπαίδευσης απελευθερώνει το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έρχεται τον Απρίλιο.

Το πρόγραμμα εστιάζει σε τέσσερις τομείς: την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών, την ενίσχυση της υγιεινής και της ασφάλειας των χώρων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνονται δράσεις σχετικά με την ενεργειακή διαμόρφωση των χώρων της επιχείρησης, την ανανέωση εξοπλισμού

ώστε να είναι πιο αποδοτικός ενεργειακά, αλλά και την ενεργειακή πιστοποίηση επιχειρήσεων.

Στις παρεμβάσεις τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών περιλαμβάνονται δράσεις για την ανάπτυξη ιστοσελίδων, e-shops, mobile portals και apps, τεχνολογικά εξοπλισμένου παιδαγωγικού υλικού, την αξιοποίηση ψηφιακού εξοπλισμού και υποδομών cloud.

Στις παρεμβάσεις υγιεινής και ασφάλειας των χώρων περιλαμβάνονται δράσεις σχετικά με την διαμόρφωση δικτύου διανομής και την στρατηγική διανομής στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η επιδότηση του προγράμματος θα καλύπτει το 40% των δαπανών, δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα προσαύξησης 10%, σε περίπτωση πρόσληψης νέων εργαζομένων. Η διάρκεια των επενδυτικών σχεδίων μέσω της επιδότησης θα είναι 18-24 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα