Νέο χαράτσι 50 ευρώ από αύριο στις επικουρικές - Αρχίζει η επιστροφή των αναδρομικών

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Ποσά ακόμα και 20 ευρώ θα δουν πιστωμένα στους λογαριασμούς τους οι 248.000 δικαιούχοι επικουρικών που πληρώνονται αύριο 2 Νοεμβρίου (οι συντάξεις πιστώνονται από απόψε το απόγευμα) καθώς αρχίζει οι παρακράτηση των αναδρομικών. Η αφαίμαξη είναι εξοντωτική αφού η ελάχιστη δόση των αναδρομικών θα είναι 50 ευρώ εκτός εάν τα αναδρομικά που οφείλει να επιστρέψει ο συνταξιούχος είναι λιγότερα. Για παράδειγμα οι 44.403 συνταξιούχοι που έχασαν από ένα λεπτό ως 20 ευρώ από την επικουρική τους είναι πολύ πιθανό να ξεμπερδέψουν με μια δόση μικρότερη των 50 ευρώ. Εξίσου μικρότερες

απώλειες θα έχουν και οι 23.000 συνταξιούχοι που είδαν μειώσεις της τάξης των 20 έως 50 ευρώ .

Πχ. επικουρική σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, μετά τον επαναυπολογισμό από 150 ευρώ συρρικνώθηκε σε 78,85 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος γλίτωσε το μηδενισμό της επικουρικής του αλλά και πάλι με την παρακράτηση των 50 ευρώ , θα βλέπει για τους ερχόμενους τέσσερις μήνες στο λογαριασμό του σύνταξη 28,85 ευρώ.
-Συνταξιούχος παίρνει μεικτή επικουρική 270€ από τ. ΤΕΑΔΥ και 216€ καθαρό ποσό (μετά τις μνημονιακές περικοπές). Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του αναπροσαρμόζεται στα 166€ καθαρά. Για τις επικουρικές Ιουνίου - Ιουλίου θα πρέπει να του παρακρατηθούν 100€, που θα εξοφληθούν σε 2 δόσεις των 50€ από τις συντάξεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επικουρική που θα λάβει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα ανέρχεται σε 116€. Από τον Γενάρη θα παίρνει ξανά 166€.

Οι συνταξιούχοι που του πρώτου πακέτου του Αυγούστου θα επιστρέψουν αναδρομικά 2 μηνών , του δεύτερου πακέτου , του Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν αναδρομικά τριών μηνών και του Οκτωβρίου 4 μηνών.

Τα αναδρομικά μετρούν από τον Ιούνιο του 2016 και θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ (με ελάχιστη όμως δόση 50 ευρώ). Ειδικοί εκτιμούν πως για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων θα απαιτηθούν το πολύ 2-3 δόσεις, ενώ όσοι έχασαν μεγάλα ποσά έως και 150 ευρώ, θα απαιτηθούν 8-10 δόσεις για να επιστραφούν τα αναδρομικά. Δηλαδή, θα παίρνουν ψιχία έως και τον Αύγουστο του 2017 και στη συνέχεια η σύνταξη τους θα επανέλθει στο νέο ύψος στο οποίο αναπροσαρμόστηκε μετά τον επαναυπολογισμό.

Από τους χαμένους, οι περισσότεροι – το 47,78% ή οι 118.779 – έχασαν από 100 ως 200 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από το τα τ. Ταμεία : ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΕΤΕ, μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ, ΚΕΑΝ. Αμέσως μετά ακολουθούν όσοι έχασαν 50- 100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τους 52.676 (21,19%).

«Ο τελευταίος νόμος Κατρούγκαλου δυστυχώς αποτέλεσε την ταφόπλακα τόσο στο ύψος των συντάξεων του ΕΤΑΤ, όσο και στην τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ θέτει για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων πριν το 1993 – επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος. Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ/ Πρόεδρος του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου (ΕΝΑΣ) Alpha Bank- Εμπορικής- Οι συντάξεις που είχαν ήδη μειωθεί με τα προηγούμενα μνημόνια δέχθηκαν με τον πρόσφατο νόμο νέα μείωση της τάξης του 20% έως 40%. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης παύουν να ισχύουν μετά την 12/5/2016. Τραπεζικοί Υπάλληλοι που σε λίγους μήνες σχεδίαζαν να βγουν στην σύνταξη υποχρεώνονται να εργαστούν μέχρι τα 67 έτη. Στόχος είναι και παραμένει: η επιστροφή των συντάξεων στο ύψος που είχαν πριν τον νόμο και η πλήρης, ολοκληρωτική και πιστή εφαρμογή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ που ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους πριν το 1993»

Keywords
Τυχαία Θέματα