Νέες διαδηλώσεις ετοιμάζουν τα συνδικάτα στη Γαλλία

Νέα εβδομάδα αναταραχών και διαδηλώσεων ξεκινάει στην Γαλλία στις μεταφορές, καθώς οι Γάλλοι αντιδρούν εδώ και μέρες στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Euro 2016 τα συνδικάτα ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις απεργίες, που έχουν ήδη «παραλύσει» τη χώρα, μετά τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Αν και η τροφοδοσία καυσίμων, που την

προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες, έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας βρίσκονται ακόμα εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργούν. Η απεργία επαναλαμβάνεται στους τερματικούς πετρελαϊκούς σταθμούς των λιμανιών της Μασσαλίας και της Χάβρης, που τροφοδοτούν τα δύο παρισινά αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί με κηροζίνη.

Οκτώ συνδικάτα καλούν στη συνέχιση και τη διεύρυνση των απεργιακών κινητοποιήσεων, πριν από την 14η Ιουνίου, που έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικής κινητοποίησης για να συμπέσει με την έναρξη των συζητήσεων στη Γερουσία επί του νομοσχεδίου. Μέχρι τότε, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα επικεντρωθούν στον τομέα των μετακινήσεων.

Αναλυτικά, στους σιδηροδρόμους, ετοιμάζονται για την κήρυξη απεργίας από το βράδυ της Τρίτης, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον χρόνο εργασίας των συδηροδρομικών εισέρχονται στην τελική τους φάση και ελπίζουν ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει καταλυτικό αποτέλεσμα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2016, στις 10 Ιουνίου. Το SNCF η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, είναι ο επίσημος μεταφορικός φορέας της διοργάνωσης.

Στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας έχει κηρυχθεί απεργία στο μετρό και τον προαστιακό από την Πέμπτη και "επ΄αόριστον" από την CGT που επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις αμοιβές και την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του το SUD, το τρίτο σε δύναμη γαλλικό συνδικάτο καλεί σε απεργία διαρκείας στο μετρό και στους σιδηροδρόμους από τις 10 Ιουνίου, όταν δεκάδες χιλιάδες φίλοι του ποδοσφαίρου θα έχουν συρρεύσει στη Γαλλία.

Ήδη στο κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα, ορισμένοι βουλευτές θεωρούν ότι η τροποποίηση ενός άρθρου στο νομοσχέδιο μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να εξευμενίσει τα συνδικάτα. Πρόκειται για το άρθρο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους εργασίας, αντικαθιστώντας έτσι τις συλλογικές κλαδικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βαλς παραμένουν ανένδοτοι τονίζοντας ότι θα προχωρήσουν με τη μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Journal Du Dimanche, το 46% των Γάλλων επιθυμεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ το 40% επιθυμεί την τροποποίησή του. Μόνο το 13% τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης ως έχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα