Νέα προειδοποίηση για υποβάθμιση στην Πορτογαλία από την DBRS

Νέα προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση απήθυνε προς τη Λισαβόνα ο οίκος αξιολόγησης DBRS, δια στόματος του επικεφαλής της, Fergus McCormick.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο McCormick τόνισε ότι «η δημοσίευση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την Παρασκευή (που έδειξε ανάπτυξη μόλις 0,2%) τόνωσε τις ανησυχίες μας για τις προοπτικές ανάπτυξης, η οποία φαίνεται να επιβραδύνεται το τρίτο τρίμηνο κι ως εκ τούτου, η προοπτική παραμένει σταθερή, αλλά οι πιέσεις

φαίνεται να αυξάνονται από αυτά τα διάφορα μέτωπα».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από την Κομισιόν να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εφαρμόζοντας περικοπές δαπανών για να συγκρατήσει τα έξοδα και κατά συνέπεια τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Η βαθμολόγηση ΒΒΒ που έχει δώσει η DBRS στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μια υποβάθμισή της θα αποκλείσει τα πορτογαλικά ομόλογα από το πρόγραμμα αγοράς (QE) της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται σε 1,7 τρισ. ευρώ.

Το ΒΒΒ, το οποίο πρόκειται να επανεξεταστεί στις 21 Οκτωβρίου, δίνει μια «σταθερή» προοπτική και κάποιο περιθώριο για τη Λισαβόνα, ωστόσο ο επικεφαλής του οίκου επεσήμανε ότι αυτή η εικόνα επιδεινώνεται. Η επαναξιολόγηση του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μόλις μία εβδομάδα αφότου η Πορτογαλία έχει προγραμματιστεί να υποβάλει στην Επιτροπή μια λίστα με τις νέες περικοπές για τον περιορισμό του ελλείμματός της κάτω από το 3%, όπως επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα