Νέα χαλάρωση των capital controls αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις

Προ των πυλών βρίσκεται ένα νέο «κύμα» χαλάρωσης των capital controls, ύστερα από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το θετικό κλίμα μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η χαλάρωση θα αφορά τις επιχειρήσεις κι όχι τους απλούς πολίτες και οι τροποποιήσεις

θα αφορούν στην άρση των περιορισμών για το άνοιγμα νέων λογαριασμών και την αύξηση των ορίων για την εκτέλεση εισαγωγών.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ήδη καταθέσει τις σχετικές προτάσεις στο υπ. Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να εκδώσει άμεσα σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε κάθε περίπτωση η πλήρης χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων θα γίνει σταδιακά, με βάση τον Οδικό Χάρτη που έχει σχεδιαστεί, και θα εξαρτηθεί από την πορεία της τρίτης αξιολόγησης και την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η πλήρης άρση των capital controls πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο οι ελληνικές Αρχές, ως προαπαιτούμενο, έχουν καταρτίσει ήδη έναν Οδικό Χάρτη που περιγράφει την ακολουθία των μέτρων μέχρι την πλήρη απελευθέρωση, η οποία, τονίζει το ΔΝΤ, «συνδέεται με την πρόοδο στην ομαλοποίηση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, τις οικονομικές συνθήκες και την εφαρμογή του προγράμματος».

Ο Οδικός Χάρτης προβλέπει τρεις φάσεις για την πλήρη άρση των capital controls.

Στην πρώτη φάση αυξημένη πρόσβαση στα κεφάλαια. Για τις καταθέσεις: α) θα μπορούν να ανοίγονται νέοι καταθετικοί λογαριασμοί, β) θα αυξηθούν τα όρια ανάληψης, γ) ελεύθερη ανάληψη των κεφαλαίων που έχουν έλθει από το εξωτερικό. Για τη ροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό: α) αύξηση του ορίου εμβάσματος, β) αύξηση του είδους των εμβασμάτων στο εξωτερικό που εγκρίνονται απ' τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα