Ναυτιλία: Επένδυσαν σε 6 εβδομάδες $855 εκατ. για αγορές πλοίων

του Μηνά Τσαμόπουλου

Συνεχίζουν το κρεσέντο των επενδύσεων σε second hand πλοία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες και το 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στoιχεία της Allied Shipping Research μέσα στις έξι αυτές εβδομάδες έχουν επενδύσει ήδη 854,6 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά 43 πλοίων εκ των οποίων 33 είναι φορτηγά, οκτώ δεξαμενόπλοια, ένα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα υγραεριοφόρο.

Οι Έλληνες έχουν δώσει το 35,6% από το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σε αγορές πλοίων παγκοσμίως που φθάνουν τα 2,399 δισεκατομμύρια

δολάρια.

Επίσης, οι αγορές τους καλύπτουν το 20,8% σε αριθμό πλοίων που έχουν αγοραστεί παγκοσμίως και ανέρχονται συνολικά στα 206 τον αριθμό.

Οι άμεσοι ανταγωνιστές των Ελλήνων που είναι οι Κινέζοι έχουν δώσει 180,3 εκατομμύρια δολάρια για 34 πλοία.

Όμως και στις πωλήσεις πλοίων οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες είναι στη δεύτερη θέση όσον αφορά στον αριθμό πλοίων πίσω από τους Γερμανούς που λόγω της κρίσης ξεπουλάνε τον στόλο τους. Για τον λόγο αυτό οι Έλληνες είναι πρώτοι σε εισπράξεις αφού κάνουν διαπραγματεύσεις, ενώ οι Γερμανοί δίνουν τα πλοία τους κοψοχρονιά.

Τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2017 οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες έχουν εισπράξει 441,6 εκατομμύρια δολάρια για 23 πλοία εκ των οποίων 13 είναι φορτηγά, επτά δεξαμενόπλοια, δύο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα υγραεριοφόρο.

Προηγούνται οι Γερμανοί σε αριθμό πλοίων με 26 αλλά εισέπραξαν μόλις 198 εκατομμύρια δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα