Μοσκοβισί: «Συνεχίστε το... πετάλι»

Του Κωστή Πλάντζου

Η Ελλάδα βρίσκεται σε «σημείο καμπής» χάρη σε «διάφορες σημαντικές και πολύ θετικές εξελίξεις» απ' την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε μετά τις συναντήσεις που είχε.

Η σημερινή έκδοση ομολόγου αποτελεί «θετική ένδειξη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι περιμένει ένα «λογικό επιτόκιο».

Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος

ότι η Ελλάδα θα καταφέρει υπό προϋποθέσεις να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής το 2018. Ωστόσο επέμεινε πως πρέπει να συνεχιστούν αμείωτες απ' την Αθήνα οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να εφαρμοστεί το τελευταίο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές. «Πρέπει να συνεχίσουμε τα βήματα για την εμπιστοσύνη, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ποδήλατο γιατί αν σταματήσουμε θα πέσουμε...», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος. Υπογράμμισε δε πως θα ήταν λάθος εάν η Ελλάδα σταματήσει τώρα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. «Με καθησυχάζουν όμως οι εγγυήσεις που μου δίνει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε τονίζοντας για ακόμα μία φορά πως «είναι πιο σημαντικό να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων απ' το να ψηφίζονται απλά».

Μάλιστα ο Επίτροπος άνοιξε και παράθυρο εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων απ' το 2019, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις που θα υπάρξουν την άνοιξη του 2018.

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι για λόγους εμπιστοσύνης θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ ως το τέλος του προγράμματος.

Παράλληλα κάλεσε για ακόμα μία φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους αν και έσπευσε να τονίσει πως ήταν σημαντικό το γεγονός ότι το Eurogroup «για πρώτη φορά ρύθμισε με κάθε λεπτομέρεια το ζήτημα του χρέους».

Δείτε τη Συνέντευξη Τύπου

Keywords
Τυχαία Θέματα