Μόλις 2,5% η ατμοσφαιρική επιβάρυνση από τη Ναυτιλία

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Την ανάγκη να προσαρμοστεί η Ευρώπη σε νέες πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών στη Βαλέτα ενώ τόνισε την προσήλωση της Ελλάδας στην πολιτική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε

ότι «η συμμετοχή της Ναυτιλίας στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος περιορίζεται στο 2,5%, σε σχέση με άλλους τομείς δραστηριότητας» και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη οφείλει να μην αγνοεί μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με τις κλιματικές αλλαγές. Κλιματικές αλλαγές που φαίνεται ότι πρωτίστως θα επηρεάσουν τα κράτη της Μεσογείου.

Πιστεύω λοιπόν ότι στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων του ΙΜΟ, που θεωρώ ότι είναι επαρκείς σε συνδυασμό και με την στρατηγική του διεθνούς οργανισμού, τα κράτη – μέλη – σε διοικητικό επίπεδο - αλλά και η βιομηχανία θα πρέπει να ανταποκριθούν σ' αυτό το αίτημα, ώστε, πάντα στα πλαίσια αυτού του στρατηγικού χρονοδιαγράμματος, να μπορέσει η Επιτροπή του ΙΜΟ να προετοιμαστεί για τους κανόνες που πρέπει να επιβληθούν. Επίσης θεωρώ ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στο πλαίσιο του στρατηγικού αυτού σχεδίου του ΙΜΟ, για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μιας νέας πολιτικής πάνω στα ζητήματα του περιβάλλοντος».

Ο ΥΝΑ έθεσε και το θέμα του ανταγωνισμού. «Θέλουμε πραγματικούς κανόνες ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο, για όλο τον κόσμο που να αφορούν και μικρούς και μεγάλους. Ο ανταγωνισμός όμως, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις δυνατότητες μείωσης του κόστους, σε όποιους τομείς δραστηριότητας του πλοίου, αλλά και να μην αγνοεί τα δικαιώματα των εργαζομένων» δήλωσε και κατέληξε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη μαλτέζικη προεδρία για την πολύ σημαντική της συμβολή, ώστε τα ζητήματα της Ναυτιλίας στα πλαίσια και της ΕΕ να αποκτήσουν μια σημαντική συνοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα