Μια startup στο χωράφι σου

Του Κώστα Τσαούση

Aκουσα να γίνεται πρώτη φορά λόγος για το Mermix στον διαγωνισμό Ideatree. Οι ομάδες με τις επτά επικρατέστερες προτάσεις κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές (25-29 Σεπτεμβρίου 2015). Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες που συμμετείχαν, με την κατάλληλη υποστήριξη, να βελτιώσουν και να εξελίξουν τις ιδέες τους. Τα μέλη της ομάδας αλλά και την ιδέα που στο μεταξύ είχε προλάβει

να περάσει στο στάδιο της ωρίμανσης τα συνάντησα στην τελική φάση του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε το Ιδρυμα Νεολαίας & Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, η ομάδα Mermix ως διαδικτυακή πλατφόρμα διαμοιρασμού αγροτικών μηχανημάτων κέρδισε το 3ο βραβείο, το οποίο συνοδευόταν από το ποσό των 5.000 ευρώ.

Η πρώτη αντίδρασή μου ήταν να αναφωνήσω εξαιρετικά έκπληκτος: «Αντε και startup στο χωράφι!» και κάτι σαν «κατά πού πέφτει το τρακτέρ του startuper, πατριώτη;!». Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να διευκρινίσω ότι η ιδέα της ομάδας μού άρεσε γιατί ήταν από τις ελάχιστες αυθεντικά πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες που μπορεί κανείς να βρει στα «στέκια» της Αθήνας.

Μια ιδέα από τον κόσμο της σκληρής πραγματικότητας που δικαιώνει όλους όσοι πιστεύουν ότι ο πρωτογενής τομέας -μια από τις ελπίδες για την οικονομική ανάκαμψη- μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και για το ηλεκτρονικό επιχειρείν.

Στη συνέχεια τους γνώρισα καλύτερα και τους ζήτησα να μου παρουσιάσουν την ιδέα τους με τον δικό τους τρόπο: «Εχετε προσπαθήσει ποτέ να νοικιάσετε ένα αγροτικό μηχάνημα; Υποθέτω πως εάν δεν είστε αγρότης, όχι... Το 60% των αγροτών, όμως, που έψαξαν ποτέ δεν βρήκαν! Οχι επειδή δεν υπάρχουν, αλλά επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση στα διαθέσιμα! Το παράδοξο είναι μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τα περισσότερα γεωργικά μηχανήματα ανά αγρότη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.!

Πώς θα φαινόταν αν όλα αυτά τα μηχανήματα ήταν διαθέσιμα online και όποιος τα χρειάζεται να μπορεί να τα νοικιάζει; Αυτή τη διαδικασία έρχεται να εξυπηρετήσει το mermix.gr, η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης αγροτικών μηχανημάτων».

Η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης αγροτικών μηχανημάτων είναι πλέον πραγματικότητα. Ας κρατήσουμε την ουσία: «Το Mermix συνδέει αυτούς που ψάχνουν μηχάνημα για τις αγροτικές τους εργασίες με αγρότες που διαθέτουν εξοπλισμό και θέλουν να τον αξιοποιήσουν έχοντας κέρδος». Και από δω και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, αλλά και τα ωραία.

«Θα μπορεί ο αγρότης του μέλλοντος να έχει στην κατοχή του αγροτικό εξοπλισμό σύγχρονο, καινούριο, κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια; Ναι, αρκεί να μπορεί να επενδύει στην καλλιέργειά του και όχι στα μηχανήματα. Τα μηχανήματα που θα χρειάζεται θα μπορεί να τα νοικιάζει μέσω του mermix.gr από άλλους αγρότες της περιοχής του! Ενώ την ίδια στιγμή θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τον εξοπλισμό του, έχοντας παράλληλα κέρδος». Κρίσιμα ερωτήματα και χρήσιμες απαντήσεις.

Ας πάμε όμως ένα βήμα παρακάτω. Οι εμπνευστές της διαδικτυακής πλατφόρμας λένε ότι «το mermix.gr είναι το AirBnB των αγροτικών μηχανημάτων» και φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος στην αγορά. Στο μεταξύ είχαν κι άλλες επιτυχίες. Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Fractals Fp7 και την Ε.Ε. με 115.000 ευρώ - σημαντική επιτυχία καθώς μόνο άλλες 2 ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα.

Ας πάμε όμως πίσω στο ξεκίνημα. Οπως λέει η Θωμαή Γιωτοπούλου, με την ιδιότητα της operations coordinator, «όλα ξεκίνησαν όταν ο Χρήστος Σταμάτης, ως διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, έπρεπε να βρει ειδική μηχανή σποράς και μάλιστα να τη χρησιμοποιήσουν τα 80 μέλη του συνεταιρισμού! Η ίδια μηχανή χρησιμοποιήθηκε για 18 θερμοκήπια, μειώνοντας θεαματικά το κόστος παραγωγής, αφού αν δεν τη μοιράζονταν οργανωμένα ο κάθε παραγωγός θα έπρεπε να την αγοράσει! Μαζί με τον συνιδρυτή και head of sustainability Γιάννη Στοΐτση, ο οποίος διατηρεί εταιρεία στην Αθήνα που προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τον αγροτικό τομέα σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, σκέφτηκαν να δώσουν λύση προσφέροντας πρόσβαση σε μηχανήματα τα οποία είναι διαθέσιμα!
Οι περισσότεροι αγρότες διαθέτουν μηχανήματα τα οποία είναι αναξιοποίητα, κοστίζουν μια περιουσία και δεν κάνουν απόσβεση, αφού δουλεύουν στο 17% από όσο είναι σχεδιασμένα (2015, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)».

Σήμερα το Mermix είναι διαθέσιμο σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η υλοποίηση του online περιβάλλοντος έχει ολοκληρωθεί στην πρώτη έκδοσή του τόσο στη διαδικτυακή όσο και στη mobile εφαρμογή.

Οποιος ενδιαφέρεται -είτε από τη μεριά της ζήτησης είτε της προσφοράς- δεν έχει παρά να απευθυνθεί online στη διεύθυνση www.mermix.gr. Τι πιο απλό και διάφανο και με μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα