Μια εταιρεία στο Τέξας με «αίμα» Θεσσαλονίκης

του Κώστα Τσαούση

Ο 40άρης Κώστας Βασιλείου γεννήθηκε στην Ηγουμενίτσα, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, η έδρα της εταιρείας στην οποία είναι συνιδρυτής βρίσκεται στο Οστιν του Τέξας, ενώ μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην οικογενειακή εστία και το γραφείο του (και τα δύο στη Θεσσαλονίκη) και τις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο.

Η δουλειά του, όπως και όλων των άλλων εργαζομένων (συνολικά άτομα 60, η πλειονότητα των οποίων ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη) στη

Schoox είναι να βρίσκει πελάτες για την πλατφόρμα που έχει αλλάξει τα δεδομένα της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού σε διεθνές επίπεδο. Και το κάνει με επιτυχία, καθώς πελάτες της είναι μεγαθήρια όπως η Samsung, η Kia κ.ά.

Η εταιρεία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει παρουσία σε 120 χώρες, ενώ το ακροατήριό της υπολογίζεται σε 4 και πλέον εκατομμύρια εργαζομένους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εταιρεία πλήρως διεθνοποιημένη ως προς το ακροατήριο και τις δραστηριότητές της και με δεδομένα που φαντάζουν σαν ουρανοξύστης στο νεοϋορκέζικο Μανχάταν.

Κάποια στιγμή ζήτησα από τον Κώστα Βασιλείου -μετά από μια συνάντησή μας στη Θεσσαλονίκη- να μου γράψει ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα. Το έλαβα μετά από καιρό στο messenger στο Facebook: «Γεννήθηκα στην Ηγουμενίτσα και μεγαλώνοντας σε μια μικρή πόλη συνειδητοποίησα από νωρίς ότι τις ευκαιρίες πρέπει να τις δημιουργείς μόνος σου.
Ο πατέρας μου, ελεύθερος επαγγελματίας, από πολύ μικρή ηλικία μου έμαθε ότι καμιά επιτυχία δεν έρχεται χωρίς σκληρή δουλειά, ενώ η ηθική (με την αριστοτελική έννοια του όρου) είναι αυτή που κάνει την όποια επιτυχία να διαρκεί. Η μητέρα μου έμαθε ποδήλατο στα 55 της απλά επειδή το θέλησε... Για τον γιο της δεν θα έπρεπε να υπάρχει το "δεν μπορώ παρά μόνο το δεν θέλω".

Η αγάπη μου για την τεχνολογία με οδήγησε στις πρώτες σπουδές μου ως ηλεκτρονικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ το MBA ήρθε σαν τη γέφυρα που έψαχνα από την ακαδημαϊκή κοινότητα με την αγορά. Μετά από 12 και πλέον έτη στην αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα, είχε έρθει η ώρα για έναν νέο, ακόμη πιο συναρπαστικό και γεμάτο προκλήσεις, κύκλο, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Η γνωριμία μου με τον Λευτέρη Ντουάνογλου, συνιδρυτή και CEO της Schoox, ήρθε πριν από αρκετά χρόνια. Το ερευνητικό του back ground, η ξεχωριστή του ματιά απέναντι στην καινοτομία και η καλλιέργειά του βοήθησαν να αναπτύξουμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας, γεγονός το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος μιας καλής συνεργασίας. Το Dream Big ως κοινός τόπος αποτέλεσε το έναυσμα ενός υπέροχου ταξιδιού με όχημα τη Schoox. Η συνεύρεση αργότερα με τον Βασίλη Λώλο (συνιδρυτή και CTO της Schoox) και η δυνατότητά του να μετουσιώσει σε first class code οποιαδήποτε ιδέα, ασχέτως της πολυπλοκότητάς της, έκαναν εφικτό το πρώτο μας ταξίδι στην Αμερική το 2012.

Πατέρας δύο κοριτσιών και έχοντας τη γυναίκα μου Χριστίνα ως τον άνθρωπο που με βοηθάει να κοιτώ μπροστά ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, το ταξίδι συνεχίζεται».
Η Schoox ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα από τη Θεσσαλονίκη το 2012 με σκοπό, όπως λέει ο Κώστας, «να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες εκπαιδεύουν και αναπτύσσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους».

Η σκυτάλη της αφήγησης στον ίδιο: «Το ξεκίνημα από την αμερικανική αγορά ήταν ο μονόδρομος που επιβάλαμε στην πορεία μας, και την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η εταιρεία με έδρα το Οστιν του Τέξας. Στα μέσα του 2013 ήρθε ο πρώτος πελάτης και από εκεί και έπειτα ξεκίνησε μια ραγδαία ανάπτυξη που φτάνει μέχρι και σήμερα σε μια μεγάλη πελατειακή βάση, η οποία περιλαμβάνει μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο των retail, hospitality, manufacturing, pharmaceutical, technology κ.ά. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 4 εκατομμύρια υπάλληλοι από 120 και πλέον χώρες εκπαιδεύονται καθημερινά και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους μέσα από την πλατφόρμα. Εχοντας στην καρδιά της επιχειρηματικότητάς μας το προϊόν και την τεχνολογία, η πλατφόρμα μας πλέον αποτελεί μοναδική λύση κυρίως για τις multi-location και franchise business επιχειρήσεις, οι οποίες δεν απαιτούν πλέον μόνο compliance training για το προσωπικό τους, αλλά αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ανθρώπινου κεφαλαίου στην επιβίωση και στην περαιτέρω ανάπτυξή τους χρειάζονται τη βοήθεια ενός εργαλείου για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Η μοναδικότητα της Schoox έγκειται προφανώς στο ότι δεν αποτελεί ένα ακόμη Learning Management System, αλλά μια ολοκληρωμένη σουίτα εφαρμογών που ξεπερνά την παραδοσιακή εταιρική εκπαίδευση. Στο επίκεντρο κρατήσαμε τον end-user (υπάλληλο), ο οποίος αποτελεί μέρος ενός οικοσυστήματος της επιχειρησιακής ανάπτυξης. Η εκπαιδευτική διαδικασία, λοιπόν, ξεκινάει και τελειώνει από μία μόνο πλατφόρμα και ολοκληρώνεται περνώντας από τα Content Curation, Social Collaboration, Performance Management και Career Development στο Business Impact που το σύνολο της διαδικασίας έχει στη λειτουργία της επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά, μέσα από την εμπειρία μας γνωρίζαμε πολύ καλά από την πρώτη στιγμή ότι οι πελάτες δεν αγοράζουν απλά bits. Η πελατοκεντρική μας αντίληψη και η αντισυμβατική μας διάθεση σε ό,τι έχει να κάνει με το Customer Experience αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της επιτυχίας».

Από τις συζητήσεις μας με τον Κώστα Βασιλείου συγκράτησα ακόμη δύο βασικές επισημάνσεις, τις οποίες και συνεχίζω να ξεχωρίζω γιατί αναφέρονται στον μονόδρομο των εξωστρεφών εταιρειών της Θεσσαλονίκης αλλά και στο σημαντικότερο asset που είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Κλείνω με αυτές: α) «Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται μεγαθήρια της παγκόσμιας τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, η εύρεση ανθρώπινου δυναμικού είναι ίσως η σημαντικότερη παράμετρος επιτυχίας. Η πόλη μάς έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με ταλαντούχους και υψηλά καταρτισμένους ανθρώπους που είτε βρίσκονταν δίπλα μας, είτε ήταν έτοιμοι να επαναπατριστούν μετά την πρόσφατη αναγκαστική μετανάστευσή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

β) «Τα προβλήματα σχετικά με τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα τα περιόριζα ίσως σε θέματα που έχουν να κάνουν με το μέγεθος της αγοράς, το οποίο είναι μικρό για να βοηθήσει μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια στα πρώτα της βήματα, παρά στην έλλειψη οποιασδήποτε κρατικής συνέργειας. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι λύσεις υπάρχουν πάντα, και τα παραδείγματα επιτυχών εξωστρεφών εταιρειών, ιδιαίτερα στον χώρο της τεχνολογίας, είναι πολλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα