Μια «ανάσα» από την παραγωγή πυραυλικού συστήματος η Τουρκία

Ένα βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας της στον αμυντικό τομέα με τη Γαλλία και την Ιταλία έκανε σήμερα η Τουρκία αναθέτοντάς τους τη μελέτη για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

Σε ανακοίνωσή της η γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία Eurosam αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 18μηνο συμβόλαιο στην ίδια και στους Τούρκους εταίρους της Aselsan και Roketsan.

Η μελέτη, την οποία ανακοίνωσε η Eurosam στο περιθώριο της συνάντησης στο Παρίσι του

Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να θέσει τις βάσεις για την υπογραφή συμβολαίου για την ανάπτυξη και παραγωγή του συστήματος.

Το πυραυλικό πρόγραμμα των τριών χωρών είναι προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και στόχος του είναι η αμυντική θωράκιση απέναντι σε απειλές από αεροσκάφη τύπου stealth, από drones και από πυραύλους, αναφέρει η Eurosam.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων MBDA-- η οποία είναι και η ίδια κοινοπραξία μεταξύ της Airbus και της ιταλικής Leonardo και της βρετανικής BAE Systems- και την γαλλική Thales, κυριότεροι μέτοχοι της οποίας είναι το γαλλικό κράτος και η κατασκευάστρια μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation.

Τον Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε μια δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για συνεργασία σε κοινά αμυντικά προγράμματα.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Γαλλία κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για "ένα σημαντικό" βήμα της Τουρκίας με την Eurosam αλλά χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα