Μια άγνωστη ιστορική πτυχή: Πώς ο Σαμαράς βοήθησε τον Τσίπρα



Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ακόμα και σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ασχολείται με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στη χθεσινή του συνέντευξη αναρωτήθηκε με προφανή
άγνοια των οικονομικών ή με διάθεση και πάλι να παρουσιάσει το άσπρο ως μαύρο «τι πλεόνασμα έπιασε ο Αντώνης Σαμαράς; Άδεια ταμεία βρήκαμε».

Βέβαια αίσθηση προκάλεσε αυτή η επισήμανση καθώς είναι γνωστό από τα όσα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε αλλά και ο τότε υπουργός Οικονομικών του Γιάννης Βαρουφάκης πως αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν που κράτησε όρθια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ για να πληρώνει επί οκτώ ολόκληρους μήνες τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και πιο συγκεκριμένα μισθούς και συντάξεις κατά τη διάρκεια της «εθνικά αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης.

Όμως όλοι θυμούνται και την περίφημη ρήση Τσίπρα περί «αιματοβαμμένων πλεονασμάτων» τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέποτε αμφισβήτησε.

Πρόκειται για χρήματα που είχαν βοηθήσει έμμεσα την κυβέρνηση να φθάσει έως τον Αύγουστο του 2015 ή για αυτό που κάλλιστα ο ιστορικός του μέλλοντος μπορεί να υποστηρίξει την «άγνωστη βοήθεια της κυβέρνησης Σαμαρά προς τον Αλέξη Τσίπρα». Μια βοήθεια όμως που δεν αφορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ που ποτέ δεν ήθελε πλεονασματική δημοσιονομική πολιτική, αλλά την προσπάθεια της χώρας να σταθεί όρθια.

Και κακά τα ψέματα: αν δεν πετύχαινε αυτό το πλεόνασμα η κυβέρνηση Σαμαρά, το πιθανότερο ήταν η χώρα να είχε κυλήσει στην άβυσσο όσων επιδίωκαν αλλαγή νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα