Μετρό: Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ στο βωμό της προχειρότητας

Της Μαριάννας Τζάννε

Έσοδα που με το ζόρι άγγιξαν τα 7 εκ. ευρώ είχε πέρσι η ΣΤΑΣΥ από την εμπορική αξιοποίηση των σταθμών και των συρμών του μετρό, φουντώνοντας την σύγκρουση με το υπουργείο Υποδομών που επιχειρεί να αυξήσει τις ροές, αναζητώντας επειγόντως 80 εκ. ευρώ για να καλύψει την πληρωμή τόκων για τα δάνεια της Αττικό Μετρό. Την προσεχή Δευτέρα τα σωματεία εργαζομένων που καθήλωσαν τους συρμούς τις προηγούμενες

μέρες, συνεδριάζουν εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσουν για την συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αφορμή είναι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία στο εξής, η Αττικό Μετρό θα υπογράφει συμβάσεις εκμετάλλευσης των περιουσιακών της στοιχείων εκτός από την ΣΤΑΣΥ και με τον ΟΑΣΑ. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα ελέγχου μιας αγοράς που θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στις ελλειμματικές συγκοινωνίες.

Μέχρι σήμερα η αξιοποίηση σταθμών και συρμών γίνεται από την ΣΤΑΣΥ χωρίς την υπογραφή συμβάσεων με την Αττικό Μετρό. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι με βάση το νόμο της συγχώνευσης μεταξύ των φορέων των αστικών συγκοινωνιών το 2011, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Αττικό Μετρό θα πέρναγαν με υπουργική απόφαση στην εταιρεία Σταθερών Συγκοινωνιών, η απόφαση αυτή δεν βγήκε ποτέ, συντηρώντας ένα καθεστώς ερασιτεχνισμού και προχειρότητας.

Σήμερα, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την ΣΤΑΣΥ είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που πέρσι απέφεραν τζίρο πάνω από 1,6 εκ. ευρώ. Ακολουθούν οι προωθητικές ενέργειες σε συρμούς και οχήματα που ήταν 1,4 εκ. ευρώ και η μίσθωση της αίθουσας στο Σύνταγμα που απέφεραν λίγο πάνω από 1 εκ. ευρώ.

Τα υπουργείο χαρακτηρίζει πενιχρά τα έσοδα από την αξιοποίηση των υποδομών του μετρό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι διαφημίσεις στα πλαίσια και τα πάνελ όλων των σταθμών, πέρσι απέφεραν μόλις 455.100 ευρώ, τα ΑΤΜ 764.615 ευρώ, οι προωθητικές ενέργειες 151.982 ευρώ, τα καταστήματα 551.911 ευρώ και τα πάρκινγκ 913.047 ευρώ. Στην ΣΤΑΣΥ εκτιμούν ότι τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία θα μπορούσαν να αυξηθούν. Επιπλέον ένας πρόσθετος πόρος που θεωρείται ότι παραμένει ανεκμετάλλευτος είναι οι πλατείες πάνω από τους σταθμούς του μετρό, οι οποίες είναι πολλές σε όλη την Αθήνα και ανήκουν στην ιδιοκτησία της Αττικό Μετρό αφού κατασκευάστηκαν από την ίδια.

Πώς θα πληρωθούν οι τόκοι των δανείων της Αττικό Μετρό

Στο υπουργείο αντικρούουν τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που ο ΟΑΣΑ συνάψει συμβάσεις με την Αττικό Μετρό υποχρεώνεται να αποδίδει ως έσοδα, τουλάχιστον τα ποσά των αποτελεσμάτων του 2016 στη ΣΤΑΣΥ.

Από την εταιρεία πάντως θεωρούν ότι με την παρούσα ρύθμιση αφαιρούνται πολύτιμοι πόροι και τονίζουν ότι η ΣΤΑΣΥ είναι η μόνη εταιρεία που μέχρι σήμερα δεν επιδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον θέτουν κάποια εύλογα ερωτήματα σχετικά με τις προβλέψεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, από την αξιοποίηση και την λειτουργία των υποδομών του μετρό, πρέπει να πληρώνονται οι τόκοι των δανείων της Αττικό Μετρό που ανέρχονται ετησίως στα 80 εκ. ευρώ. Το κεφάλαιο καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με δεδομένο ότι η ΣΤΑΣΥ δεν επιδοτείται μέχρι σήμερα από το κράτος και δεν έχει τα απαιτούμενα έσοδα, η υποχρέωση αυτή θα επιβαρύνει την ελλειμματική της εικόνα που πέρσι εμφάνισε έλλειμμα 22 εκ. ευρώ. Εν αντιθέσει με την ΟΣΥ που λόγω της επιδότησης των 90 εκ. ευρώ εμφάνισε πλεόνασμα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι η επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% του ετήσιου τζίρου τους, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος ο τρόπος που θα καταβληθούν οι πόροι αυτοί για να καλυφθούν και οι πρόσθετες ανάγκες των 80 εκ. ευρώ. «Είναι βέβαιο ότι η μη αξιοποίηση της περιουσίας της Αττικό Μετρό και η μη κάλυψη της πληρωμής των τόκων θα εγείρει στο άμεσο μέλλον άλλα σοβαρά θέματα και για το δημόσιο και για τους πολίτες και για τους εργαζόμενους στις εταιρείες λειτουργίας», αναφέρουν από το υπουργείο Υποδομών, επισημαίνοντας ότι οι σταθμοί και οι υποδομές του Μετρό ανήκουν στην Αττικό Μετρό, η οποία έχει υποχρέωση της αποπληρωμής των δανείων του έργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα