Μετά το G-20, έρχονται οι κυρώσεις των ΗΠα στη Ρωσία

Η Γερουσία των ΗΠΑ αποφάσισε χθες πάνω σε ένα διαδικαστικό θέμα το οποίο όμως εμπόδιζε την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, τα νέα μέτρα προκαλούν την αντίδραση της Βουλής των Αντιπροσώπων, με συνέπεια περαιτέρω χρονικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους.

Στο νομοσχέδιο για την εφαρμογή κυρώσεων κατά του Ιράν (Iran's Destabilizing Activities Act) περιλαμβάνονται

και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που ψηφίστηκαν από τη Γερουσία με ψήφους 98-2, στις 15 Ιουνίου.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να γίνει νόμος πριν από την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα για τη σύνοδο της Ομάδας της G20.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων τονίζουν ότι το νομοσχέδιο αυτό της Γερουσίας παραβίασε ουσιαστική πρόβλεψη του Συντάγματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, οι νόμοι που επηρεάζουν κρατικά έσοδα πρέπει να συζητούνται αρχικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων ("blue chip" violation).

Από τα μέσα Ιουνίου το νομοσχέδιο αυτό έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι επιδιώκουν να τo καταργήσουν ώστε να ικανοποιήσουν αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, που έχουν εκδηλώσει ανησυχία για το ενδεχόμενο εφαρμογής του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν ότι η κριτική τους εδράζεται ουσιαστικά στο διαδικαστικό θέμα. "Ο πρόεδρος του σώματος ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν, μόλις το νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων", δήλωσε η Άσλι Στρονγκ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Το διαδικαστικό θέμα επιλύθηκε χθες από τη Γερουσία, αλλά η χρονική καθυστέρηση που μεσολάβησε από την 15η Ιουνίου σημαίνει στην ουσία ότι αυτό θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τη σύνοδο της G20, καθώς το Κογκρέσο θα βρίσκεται σε αργία την επόμενη εβδομάδα για την εθνική γιορτή των ΗΠΑ (4η Ιουλίου).

"Η κατάσταση τώρα εξελίσσεται σε δημοψήφισμα για την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων. Εάν αποδεχτούν την "προσέγγιση" μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Πούτιν, τότε, αυτό θα αποτελέσει την πολιτική κληρονομιά τους", δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Έλιοτ Ενγκελ, που είναι υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα