Μέσω... Ντουμπάι έρχεται το δολάριο στον ελληνικό τουρισμό

Η Emirates ξεκινά από Μάρτιο νέα καθημερινή πτήση Ντουμπάι - Νέα Υόρκη, μέσω Αθήνας - Το καλοκαίρι του 2016, η κίνηση με απευθείας πτήσεις προς ΝΥ αυξήθηκε κατά 52%, φτάνοντας τους 156.000 επιβάτες

Της Στεφανίας

Σούκη

Χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια κι επιπλέον τα συνεχιζόμενα, σε επίπεδο αφίξεων, ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού και της ίδιας της Αθήνας, κατά την τελευταία τριετία, προκειμένου η ελληνική πρωτεύουσα να μπει και πάλι στο «παιχνίδι» των μακρινών αποστάσεων, μετά την πανωλεθρία που είχε υποστεί ο προορισμός το 2012 με τη διακοπή της τελευταίας απευθείας σύνδεσης Αθήνας - Νέας Υόρκης από την Delta Airlines, το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς.

Η Emirates ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινάει νέα καθημερινή πτήση από το Ντουμπάι προς το Newark Liberty International Airport στη Νέα Υόρκη, μέσω της Αθήνας, από τις 12 Μαρτίου 2017 (Dubai-Athens-Newark), παρέχοντας μία καθημερινή απευθείας πτήση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, δρομολόγιο που δεν υφίσταται αυτή την στιγμή και είχε πάψει να λειτουργεί από το 2012.

Πέντε χρόνια μετά, η εταιρεία ευελπιστεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική αγορά, αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις και έρευνες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ με ενδιάμεσο σταθμό, ξεπερνά ετησίως τους 570.000 επιβάτες, ενώ μόνο το καλοκαίρι του 2016, η κίνηση με απευθείας πτήσεις (εποχικές συνδέσεις) προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 52%, φτάνοντας τους 156.000 επιβάτες.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, στο 11μηνο του 2016 οι διεθνείς αφίξεις από τις ΗΠΑ παραμένουν αυξητικές την τελευταία τριετία, αφού από τις 579 χιλ. αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου του 2014, αυξήθηκαν στις 731 χιλ. το εντεκάμηνο του 2015 και στις 756 χιλ. αφίξεις το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Ως προς το αεροδρόμιο της Αθήνας και τις συνολικές επιδόσεις του τα τελευταία χρόνια, η συνολική επιβατική κίνηση για το σύνολο του 2016 κατέγραψε την καλύτερη ιστορική επίδοση, φθάνοντας τα 20,02 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 1,9 εκατ. (+10,7%) την κίνηση του 2015. Αντίστοιχα και το 2015, η κίνηση του ΔΑΑ έφθασε τα 18,1 εκατ., που αποτέλεσε ρεκόρ από την έναρξη της λειτουργίας του με αύξηση 19%, ή 2,9 εκατ. επιβάτες επιπλέον, σε σχέση με το 2014.

Τα χθεσινά νέα για την καινούρια απευθείας σύνδεση Ελλάδας- ΗΠΑ έγιναν δεκτά με μεγάλη ικανοποίηση και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με τον Endy Zemenides, εκτελεστικό διευθυντή της του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council) να αναφέρει ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα περίμενε πολύ καιρό την επαναλειτουργία μιας απευθείας πτήσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Οι ΗΠΑ αποτελούν άλλωστε το σπίτι για τη μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων στο εξωτερικό, η οποία απαριθμεί περίπου 1,3 εκατομμύρια μέλη, ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινότητα Ελληνοαμερικανών πολιτών στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα