Μεικτές τάσεις στην Ασία – Επιφυλακτικότητα στις αγορές της Μ. Ανατολής

Μεικτή η εικόνα στις ασιατικές αγορές σε περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων μετά τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Συρία την Παρασκευή, αλλά και την αποστολή αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην κορεατική χερσόνησο.

Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται στη Μέση Ανατολή μετά το λουτρό αίματος σε χριστιανικές εκκλησίες της Αιγύπτου την Κυριακή, γεγονός που ενδέχεται να απωθήσει από τις χρηματαγορές της περιοχής τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Αιγύπτου

την Κυριακή υποχώρησε κατά 1,6% με τις περισσότερες μετοχές που στηρίζονται από ξένα κεφάλαια να ρευστοποιούνται.

Η τάση αυτή είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί και τη Δευτέρα.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών Ασίας – Ειρηνικού, MSCI, σημείωσαν απώλειες – πλην Ιαπωνίας – καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται.

Πάντως τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν μικρή άνοδο στα 55,34 δολάρια το βαρέλι και την Παρασκευή κινήθηκαν προς υψηλό πέντε εβδομάδων.

Στα ταμπλό, ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις παρέμεινε ο ιαπωνικός Nikkei 225 που σημείωσε άνοδο 0,71%. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε ο κλάδος αυτοκινήτου, κυρίως λόγω του εξασθενημένου γεν. Τα μεγαλύτερα κέρδη πέτυχε η Mazda Motor με άνοδο 3,23%. Άνοδος 1,95% για τη Suzuki.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσει με την πολιτική επιθετικής χαλάρωσης μέχρι να επιτευχθεί πληθωρισμός 2%, χωρίς να δώσει καμία ένδειξη για αλλαγή της κατεύθυνσης πολιτικής.

Μιλώντας σε τριμηνιαία συνάντηση των διευθυντών των περιφερειακών τμημάτων, ο Κουρόντα επαναδιατύπωσε επίσης τις προηγούμενες εκτιμήσεις του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία.

«Η οικονομία της χώρας μας συνεχίζει την ήπια τάση ανάκαμψης», δήλωσε ο Κουρόντα, προσθέτοντας ότι θα μετατραπεί η τάση αυτή σε μια μέτρια ανάπτυξη στο μέλλον.

Δήλωσε ακόμη πως περιμένει τον πληθωρισμό να διαμορφωθεί κοντά στο 2% εξαιτίας της βελτίωσης ων συνθηκών ζήτησης στην οικονομία και της αύξησης των προσδοκιών για τις τιμές.

Ανοδο σημείωσε και ο αυστραλιανός δείκτης ASX 200 με κέρδη 0,86%, που πήρε ώθηση από τους υποδείκτες χρηματοοικονομικών, πρώτων υλών και εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Rio Tinto κατέβαλε 4 δισ. δολ. σε φόρους και δικαιώματα πέρυσι, μετά την απόφαση να πληρώσει επιπλέον ποσό μετά φόρων ύψους 284 εκατ. δολ. λόγω των δραστηριοτήτων της σε προορισμούς με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Ανοδος 1,52% για τη Rio Tinto.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε πτώση 0,86% με τις μετοχές που έχουν έκθεση στην Κίνα να δέχονται πιέσεις μετά την αυξημένη ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Απώλειες 2,82% για την LG Electronics.

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite με πτώση 0,55% και ο Shenzhen Composite με 0,534%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng αντέστρεψε τις απώλειες που είχε νωρίτερα και ενισχύθηκε κατά 0,13% για να υποχωρήσει εκ νέου οριακά στο -0,02%. Ενίσχυση για το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο 101,300 σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων. Η ισοτιμία δολαρίου – γεν στα 111,43, ενισχυόμενη από το επίπεδο των 110,86 της προηγούμενης εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα