Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Ισπανία

Τα νέα επεισόδια πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία παρακολουθούν σήμερα οι επενδυτές, ενώ η εικόνα στα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά ταμπλό είναι μεικτή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 άνοιξε με μικρές μεταβολές. Λίγο νωρίτερα είχε οριακές απώλειες 0,03%.

Ο FTSE100 με πτώση 0,07%, o DAX με άνοδο 0,04%, o CAC40 υποχωρεί 0,18%, o FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,09%, ενώ o IBEX35 σημειώνει ισχυρά κέρδη 1,30%.

Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνουν οι μετοχές

τπυ κλάδου πρώτων υλών, με πτώση 0,6%. Η νοτιοαφρικανική Mondi ανακοίνωσε υφιστάμενα κέρδη γ' τριμήνου που αυξήθηκαν 8%, λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου μέσες τιμές πώλησης. Ωστόσο, η εταρεία με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ ανέφερε ότι η ετήσια επίδοσή της αναμένεται να είναι κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. Η μετοχή της σημείωσε πτώση νωρίτερα 8,33% ενώ λίγο αργότερα οι απώλειες περιορίστηκαν στο 6%.

Η μετοχής της γερμανικής εταιρείας μηχανημάτων επεξεργασίας τροφίμων, GEA Group, σημείωσε άνοδο 8% σε υψηλά έξι μηνών. Χθες το hedge fund Elliot αποκάλυψε ότι αγόρασε μερίδιο της εταρείας, στέλνοντας στα ύψη τη μετοχή.

Στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) άρχισε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία ώστε να συζητηθεί η απάντηση της Μαδρίτης στο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, Πέδρο Σάντσες, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτσδεμόν και άλλοι ηγέτες της περιοχής χθες υπέγραψαν έγγραφο διακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, αν ανέκρουσαν πρύμναν, αναβάλλοντας τελικά την κίνηση για τις προσεχείς εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι, αναμένεται να αντιμετωπίσει τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ώρα του πρωθυπουργού στη βρετανική Βουλή, για πρώτη φορά για τη νέα σεζόν.

Χθες η Μέι ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ξένων που ζουν στη Βρετανία και για μετά το Brexit, είναι πολύ κοντά.

Σήμερα αναμένεται και η δημοσιοποίηση από το ΔΝΤ των βασικών κεφαλαίων της έκθεσης του Ταμείου για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, αναμένεται να μιλήσουν στην Ουάσινγκτον ενόψει της συνάντησης των δυο οργανισμών το Σαββατοκύριακο.

Keywords
Τυχαία Θέματα