Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητά ευθέως το ΔΝΤ

Του Στέλιου Μορφίδη

Με τον πιο σαφή τρόπο, ίσως για πρώτη φορά, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι όχι μόνο ζητά τη διαφύλαξη του σημερινού status σε ο,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Κάτι για το οποίο το Ταμείο ήδη είχε φροντίσει να στείλει μηνύματα μέσω της έκθεσης που συνόδευε την επί της αρχής συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά δεν το έλεγε ξεκάθαρα.

Στην έκθεση για την κατάσταση

και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα οι τεχνοκράτες του Ταμείου επισημαίνουν πως οι προτεραιότητες των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι τρεις. Η πρώτη, όπως αναφέρει, είναι «η διατήρηση και η περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας». Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί «η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών». Τέλος τρίτη προτεραιότητα είναι «η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Σε ο,τι αφορά το πρώτο κομμάτι, το Ταμείο ευθέως μιλά για απειλή προς την ανταγωνιστικότητα της χώρας από την κίνηση επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ζητά τη διατήρηση της ισχύος της πρόσφατης μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των προβλέψεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα ζητά την υιοθέτηση νομοθετικών αλλαγών που θα ευθυγραμμίζουν, όπως λέει, το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις αλλά και το συνδικαλισμό με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Στο κομμάτι της τόνωσης του ανταγωνισμού στις αγορές ζητά την «σημαντική επιτάχυνση του ανοίγματος όλων των επαγγελμάτων με προτεραιότητα σε μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κοκ». Επίσης «την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ που είναι σε εκκρεμότητα για τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό (συμπεριλαμβανομένης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και της πώλησης παραϊατρικών σκευασμάτων)

Παράλληλα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ζητούν την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδοτήσεων ώστε να ακολουθεί τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα