Με υπογραφή Τσακαλώτου οδηγείται σε διαιτησία η υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός

της Μαριάννας Τζάννε

Στη λύση της διαιτησίας καταφεύγει και επισήμως η κυβέρνηση για την επένδυση των Καναδών στη Χαλκιδική, θέλοντας να αποφύγει με οποιανδήποτε τρόπο την ευθύνη του έργου που έχει δαιμονοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την έχει οδηγήσει στα άκρα με τους επενδυτές. Πρόκειται για μία απόφαση που ισοδυναμεί με παράταση της αβεβαιότητας για το έργο και πάγωμα νέων αδειών για την Eldorado Gold, μολονότι η σύμβαση ορίζει ότι, η απόφαση της διαιτησίας

εκδίδεται τρεις μήνες μετά τον διορισμό του επιδιαιτητή.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην Διαύγεια και υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανατίθεται σε νομικό γραφείο η υπεράσπιση και η υποστήριξη του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση του χρυσού.

Το έγγραφο επικαλείται την διαιτησία, για να αποφανθεί εάν η Eldorado Gold τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις όπως αυτές απορρέουν από τη σύμβαση που κυρώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών το 2004, απόφαση που εστιάζει ξεκάθαρα στην μέθοδο της μεταλλουργίας.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται πολύπλοκη και σύνθετη εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές και της φύσης του επενδυτικού έργου αλλά και των πολλών τεχνικών και νομικών θεμάτων που θα προκύψουν. Είναι αξιοσημείωτο άλλωστε ότι το νομικό γραφείο που επιλέγεται (σ.σ γραφείο Δρυλλεράκη) έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τις υποθέσεις χρυσού, καθώς υπήρξε συνήγορος της πρώην TVX το 2002.

H διαιτησία αποτελεί μία ντρίπλα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν, το όποιο πολιτικό κόστος προκύψει από την συνέχιση ή ακύρωση της επένδυσης, βάζοντας ένα ανώτατο δικαστικό θεσμό υψηλού κύρους να αποφασίσει για την τύχη του έργου.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σκουρλέτη με την οποία, απορριπτόταν η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλλει. Η εταιρεία ζητούσε να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργού, η οποία εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2016 και επέστρεφε πίσω την τεχνική μελέτη για τη μεταλλουργική μονάδα στον Μαντέμ Λάκκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα