Με ethnofest διάθεση

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινιάζουν μια συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει την προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας μιας ταινίας κοινής επιλογής από το πρόγραμμα του Ethnofest.

Φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας

- 23η διοργάνωση κατά σειρά- με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του καταξιωμένου ανθρωπολόγου και σημαντικού εκπροσώπου του εθνογραφικού κινηματογράφου, Ζαν Ρους (Jean Rouch), θα προβληθεί η ταινία «Κυνηγοί του Λιονταριού με το Τόξο» (La Chasse au lion à l'arc, 1965)

Από το 1957 ως το 1964, ο Ζαν Ρους ακολουθεί τους κυνηγούς Σονγκάι από την περιοχή Γιατακάλα του Νίγηρα, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν ένα λιοντάρι. Εκεί ο ανθρωπολόγος καταγράφει τα επεισόδια του κυνηγιού αυτού, όπου η τεχνική και η μαγεία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες, ενώ ο δημιουργός κινηματογραφεί με σεβασμό και διορατικότητα και συνδέει ισότιμα και δεξιοτεχνικά το λόγο με την εικόνα.

Όταν στο τέλος του κυνηγιού οι άνδρες διηγούνται στα παιδιά την ιστορία του gaway gawey, του υπέροχου κυνηγιού λιονταριών, ο Ζαν Ρους μάς έχει παραδώσει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του εθνογραφικού -και όχι μόνο- κινηματογράφου.

Ο Ζαν Ρους, που συνέβαλε καθοριστικά και στην εξέλιξη του Γαλλικού Νέου Κύματος και του cinéma vérité, είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι στο πολυδιάστατο μωσαϊκό του χώρου της Οπτικής Ανθρωπολογίας. Με το πλούσιο έργο του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου γυρίστηκε στην Αφρική, διεύρυνε τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την δημιουργία του ethnofiction, που θόλωσε τα όρια ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, και αναστοχάστηκε πάνω στα όρια της σχέσης δημιουργού/ερευνητή και ερευνητικού πεδίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα