Με 3 συμφωνίες και γεμάτη προσδοκίες γύρισε η κυβέρνηση από την Κίνα

Της Ελένης Στεργίου

Με βαλίτσες γεμάτες προσδοκίες και με ένα... ποδήλατο γύρισε η κυβέρνηση από το Πεκίνο, αλλά και οι Έλληνες επιχειρηματίες που ταξίδεψαν στην Κίνα, καθώς παρά τις δεκάδες διμερής συναντήσεις που είχαν εγχώριες εταιρείες με τις αντίστοιχες κινεζικές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα εκείνες που υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για νέα αποστολή το Νοέμβριο, με συμμετοχή

στη μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση στον κόσμο. Σκοπός να εμβαθύνει περαιτέρω τις επιχειρηματικές, αλλά κυρίως τις εμπορικές σχέσεις. Βασική επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και του Enterprise Greece είναι η αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα και η μεγέθυνση του μεριδίου αγοράς των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές οι συνεργασίες στον κλάδο του τουρισμού θα φέρουν απτά αποτελέσματα το 2017, αφού ελπίζει η ελληνική πλευρά σε συνεργασίες με κινεζικά πρακτορεία.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα με την πολιτική αποστολή "έτρεξαν" παράλληλα και επενδυτικά φόρουμ, στα οποία πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις σε πολύ καλό κλίμα, με την κινεζική πλευρά να δείχνει ενδιαφέρον κυρίως για τους κλάδους τεχνολογίας και μεταφορών.

Έγκυρες πηγές τονίζουν ότι υπήρχε αμηχανία από πλευράς των Κινέζων κατά την πρώτη ημέρα της άφιξης της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο εξαιτίας της εμπλοκής που προέκυψε με το θέμα της Cosco και του ΟΛΠ. Ωστόσο, όλα λύθηκαν δια μαγείας και το κλίμα αναθερμάνθηκε μόλις υπεγράφη η συμφωνία παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, αποτέλεσε έμπρακτη απόδειξη ότι η ελληνική πλευρά έχει αποβάλει τις ιδεοληψίες της όσο αναφορά τις ξένες επενδύσεις.

Τρεις ελληνικές εταιρείες υπέγραψαν συνεργασίες

Αν και στη λίστα της αποστολής υπήρχαν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις, παρά ταύτα τρεις ήταν εκείνες που γύρισαν με συμφωνίες στις βαλίτσες τους, ενώ οι υπόλοιπες αρκέστηκαν στις διμερής επαφές και στο θεωρητικό ενδιαφέρον των αντίστοιχων κινεζικών. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρεία νανοτεχνολογίας Nanophos "εκλεισε" τέσσερις συμφωνίες με αντίστοιχες κινεζικές, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε "έξυπνα" συστήματα. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην εφεύρεση νέων, έξυπνων υλικών, ώστε να λύνονται καθημερινά προβλήματα, με τη δύναμη της Νανοτεχνολογίας.

Η εταιρεία Doppler υπέγραψε, επίσης, τέσσερις συμφωνίες με κινεζική εταιρεία στον κλάδο του μηχανολογικού εξοπλισμού. Σημαντική και η υπογραφή μεταξύ της μεγάλης κινεζικής εταιρείας ZTE και της FORTHNET για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Alibaba Τζακ Μα. Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο της Alibaba θα επισκεφτεί τη χώρα μας για περαιτέρω συζητήσεις τον Σεπτέμβρη.

Συνολικά στις δυο εκδηλώσεις σε Πεκίνο και Σαγκάη συμμετείχαν πάνω από 500 κινεζικές επιχειρήσεις και έγιναν περισσότερες από 300 συναντήσεις με τις αντίστοιχες ελληνικές.

Ειδικότερα, όπως παρουσιάζει το protothema.gr, στην ελληνική αποστολή ήταν εξής εταιρείες:
Corallia, Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο, ΔΕΗ, XEMEXPO, Μπουτάρης Οινοποιητική, Συνεταιρισμός Άρτας, Δομοτεχνική, ΝΒG Πανγαία Real Estate, Grecotel – Όμιλος Δασκαλαντωνάκη, ΤΕΜΕS SA – Costa Navarino / Costamare Shipping Co., MyOdyssey Travel Ltd, Ambotis Holidays, Manessis Travel AE, Apivita AE, Α. Καούσης ΑΕ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), National Can Hellas, Biosolids, HATTA, Ελληνοκινεζικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας, NanoPhos AE, Αρχιρόδον ΑΕ, Aegean Airlines, Cosco Greece, Doppler AE, Ελληνοκινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, Kleemann, Euromedica AE, Perseus Healthcare (Metropolitan Hospital), Dodoni AE, EAB, ΕΑΣ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Enterprise Greece.

Από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν εταιρείες, κυρίως, από το χώρο των κατασκευών, των μεταφορών, τη τεχνολογίας,αλλά και του τουρισμού. Ξεχωρίζουν η FOSHUN, μια από τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες της λίστας Forbes και δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο φάρμακο, στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Μετέχει ως μέτοχος στην επένδυση του Ελληνικού, ως ιδιοκτήτρια εταιρία της Folie Folie και ως μέτοχος της εταιρίας τουριστικών επενδύσεων Club Med.

Η CCCB είναι η 8η μεγαλύτερη στην Κίνα και δραστηριοποιείται στον κλάδο του funding, κυρίως σε κλάδους ενέργειας, το real estate, τον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες κα. Επίσης, η Wanda δραστηριοποιείται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, αλλά και σε παραγωγές σε τομείς πολιτισμου.

Παράλληλα, η εταιρεία CMEC που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Κίνα με έντονη διεθνή δραστηριότητα σε μεγάλα ηλεκτρομηχανολογικά έργα, με τη ΔΕΗ να συζητά την προοπτική συνεργασίας για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας και για την από κοινού δραστηριοποίηση στην Αλβανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα