Μακρόν: Ένας εν δυνάμει πρόεδρος, γεμάτος αντιφάσεις

Το ευρύ κοινό τον γνώρισε μόλις το 2014 όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αποφάσισε να τον τοποθετήσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Τότε ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν μόλις 37 ετών και έμοιαζε έτοιμος να δώσει άλλη πνοή στη γαλλική οικονομία. Το γεγονός είναι ότι δεν κατάφερε και πολλά και σύντομα απομακρύνθηκε από τον πρόεδρο Ολάντ, καθώς πρέσβευε πολιτικές άγνωστες για τους Γάλλους σοσιαλιστές, όπως την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Ο 39χρονος σήμερα Μακρόν, πρώην

στέλεχος της επενδυτικής τραπεζικής, που ποτέ δεν εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, έφτασε σήμερα να ετοιμάζεται για τον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν λε Πεν.

Καθαρό πρόσωπο, φιλικός προς τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, μεγάλωσε σε οικογένεια γιατρών και μεγάλωσε στην Αμιένη, όπου και φοίτησε σε σχολείο Ιησουιτών. Εκεί αργότερα γνώρισε και τη μέλλουσα σύζυγό του, η οποία τότε ήταν καθηγήτρια του και 23 ολόκληρα χρόνια μεγαλύτερή του.

Αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι, όπου και πήρε το δίπλωμα Μπακαλορέα από το ξακουστό σχολείο Henri-IV. Στη συνέχεια φοίτησε στην σχολή απολιτικών επιστημών, Science Po.
Βιρτουόζος πιανίστας, έχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στη Φιλοσοφία, κάτι που αντανακλάται στους λόγους του. Κάποια στιγμή στη ζωή του, μάλιστα, υπήρξε και βοηθός του διάσημου φιλοσόφου, Πωλ Ρικέρ.

Αφού ανέλαβε ένα περίοπτο πόστο στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, εργάστηκε σε μια επιτροπή για τη βελτίωση της γαλλικής ανάπτυξης υπό τον Ζακ Αταλί, πρώην σύμβουλο του προέδρου Μιτεράν, ο οποίος εκτίμησε τα προσόντα Μακρόν και προέβλεψε μάλιστα ότι έχει τη στόφα των προέδρων.

Το 2008 τον κέρδισε ο κόσμος των χρηματοοικονομικών και ανέλαβε θέση στην τράπεζα Rothschild bank. Ηταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της συμφωνίας πολλών δισ. ευρώ μεταξύ της Nestlé και της Pfizer.


Οταν ανέλαβε ΥΠΟΙΚ στο πλευρό του Ολάντ και τον συμβούλευε επάνω στην οικονομική μεταρρύθμιση, ο γαλλικός Τύπος τον ονόμασε «Ο Μότσαρντ των Ηλυσίων».
Το 2014 έγινε ο νεότερος ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας και πρόσφατα, σε ομιλία του, δεν δίστασε να πει: «Εχω δει από μέσα την κενότητα του πολιτικού συστήματος. Το απορρίπτω αυτό το σύστημα», δεσμευόμενος ότι θα φέρει μια πολιτική επανάσταση, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Μακρόν δεν δηλώνει ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Δηλώνει ένθερμος Γάλλος. Στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Επανάσταση» που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016, περιγράφει τον εαυτό του και αριστερό και φιλελεύθερο. Αριστερός δηλώνει στα κοινωνικά θέματα, όπως ισότητα, ανεξιθρησκεία, μετανάστευση.

Ο Μακρόν έχει τονίσει ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση των ανισοτήτων που υπάρχουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, θα «ξεφορτώσει» το δημόσιο απ' όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες αυτό διαθέτει μερίδιο και θα μειώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων και στα δύο σώματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Κατά την παρουσίαση του συνολικού του προγράμματος ο κ. Μακρόν είχε φροντίσει να εστιάσει στην απόφασή του να πωλήσει μετοχές που κατέχει το δημόσιο σε επιχειρήσεις (σε αυτές, όμως, που δεν έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών) συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν σε ένα νέο ταμείο το οποίο θα φέρει τον τίτλο «Ταμείο για Επένδυση και Καινοτομία».

Όπως και οι άλλοι συνυποψήφιοι έχει υποστηρίξει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, αλλά και σε μείωση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, προκειμένου αυτός να καταστεί περισσότερο. Φρόντισε να μην «αγγίξει» το ιερό όριο συνταξιοδότησης των Γάλλων, το οποίο υπόσχεται ότι θα διατηρήσει στα 62 έτη, αλλά θα προχωρήσει σε «εξομάλυνση» των συντάξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επιπρόσθετα έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει στις εταιρείες που προσλαμβάνουν ανθρώπους από 200 καθορισμένες υποβαθμισμένες συνοικίες μπόνους 15.000 ευρώ για περίοδο τριών χρόνων.

Προκειμένου να μη χάσει αρκετούς ψηφοφόρους από τον χώρο της κεντροαριστεράς, έχει φροντίσει να ανακοινώσει και κάποια μέτρα τα οποία θα είναι αρεστά σε αυτό το κομμάτι των πολιτών, καθώς έχει δεσμευθεί ότι θα αυξήσει τα επιδόματα αναπηρίας και γήρατος κατά 100 ευρώ τον μήνα και θα τιμωρεί τους εργοδότες που χρησιμοποιούν υπερβολικά μεγάλο αριθμό βραχυπρόθεσμων συμβολαίων.

Με τη Λε Πεν που υπόσχεται έξοδο από το ευρώ, απέναντί του, ο β' γύρος της 7ης Μαΐου αναμένεται να λάβει στην ουσία τη μορφή ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ανανέωση, σχέδιο, ενότητα αλλά πάνω απ’ όλα μια νέα σχέση πολιτικής και πολιτών είναι τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής. Και ο Μακρόν δίνει στους Γάλλους την ελπίδα πως θα τα πετύχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα