Μακρόν: Οι Γάλλοι δεν τον αγαπούν πια, αλλά είναι το μόνο που έχουν

Τα ποσοστά δημοφιλίας του Μακρόν φυλλορροούσαν όλο το καλοκαίρι, αυτό όμως δεν φαίνεται αρκετό να βγάλει γρήγορα από το πολιτικό κάδρο της Γαλλίας τον 39χρονο πρόεδρο.

Διατηρεί μεγάλη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και για αρκετά χρόνια δεν έχει μπροστά του τοπικές εκλογές.

Στο μεταξύ, η οικονομία ανακάμπτει, τα συνδικάτα είναι διχασμένα

και η αντιπολίτευση βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Όλα αυτά συνιστούν μια στέρεη βάση για τα σχέδια του Μακρόν να επανασχεδιάσει τη Γαλλία και τη ζώνη του ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Μακρόν αναμένεται πως θα περιγράψει κάποιες από τις ιδέες του κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και στην ομιλία που θα κάνει στον λόφο της Πνύκας, απέναντι από την Ακρόπολη – την καρδιά της αθηναϊκής δημοκρατίας, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Δεν πιστεύω ότι η Μακρόν πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά», δηλώνει ο Rainbow Murray, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. «Η έλλειψη αντιπολίτευσης είναι ο προς όφελός του προς το παρόν. Και, με μια πιστή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να επιβάλει τις θέσεις του».

Ο Μακρόν έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου του για την αναζωογόνηση της οικονομίας με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αυτό το μήνα. Επίσης, πρότεινε φορολογικές ελαφρύνσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις, τη μεταρρύθμιση προγραμμάτων κατάρτισης για θέσεις εργασίας και τη στήριξη των επιχειρηματιών, προκειμένου να αποδείξει στους σκεπτικιστές Γερμανούς ότι η Γαλλία αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για μια βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Σε ό,τι αφορά πάντως τα ποσοστά του, η δημοφιλία του τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στο 41%, μειωμένη ακτά 13 μονάδες σε δύο μήνες. Το YouGov τοποθετεί το ποσοστό ακόμα χαμηλότερα στο 30%. Στο αντίστοιχο στάδιο της προεδρικής του θητείας, ο πρώην πρόεδρος Ολάντ απολάμβανε ποσοστό αποδοχής 50% και ο Σαρκοζί 64% - ανεξάρτητα από το πού κατέληξαν τελικά...

Η δημοτικότητα του Μακρόν έχει δεχθεί πλήγμα από την ανακοίνωση για περικοπή των στρατιωτικών δαπανών που οδήγησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας να παραιτηθεί, τη μείωση του επιδόματος στέγασης, αλλά και την τοποθέτηση της συζύγου του Μπριζίτ σε δικό της γραφείο ώστε να συμμετέχει και η ίδια στο κυβερνητικό έργο.

Ωστόσο,οι δημοσκοπήσεις μπορεί απλώς να σημαίνουν μια φυσιολογική «διόρθωση» για έναν πρόεδρο ο οποίος κέρδισε με ποσοστό 24% σε ένα βαθιά κατακερματισμένο εκλογικό σώμα κατά τον α' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα