Μάχη Γαλλίας – Ιταλίας για τη γερμανική Commerzbank

Η μετοχή της Commerzbank βρέθηκε στην κορυφή του γερμανικού DAX, με άνοδο περί το 4%, μετά τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη για την απόκτηση του 15% της γερμανικής τράπεζας.

Όπως μετέδωσε το Reuters οργά το βράδυ της Τετάρτη, η Unicredit, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, έχει κάνει ήδη

τις πρώτες επαφές προς τις αρμόδιες γερμανικές αρχές ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στη συγχώνευση των δυο τραπεζών, μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης για της ιταλικής UniCredit.

Η έγκριση είναι απαραίτητη, μεταδίδει το Reuters,δεδομένου ότι το γερμανικό Δη,όσιο κατέχει το 15% της Commerzbank μετά διάσωσή της στις αρχές της παγκόσμιας κρίσης το 2009.

Από την άλλη, ενδιαφέρον για την Commerzbank φέρεται να εκδηλώνει και η γαλλική BNP Paribas. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, στην κούρσα να μπουν και άλλοι διεκδικητές, καθώς το συγκεκριμένο deal αναμένεται να δημιουργήσει νέο τοπίο στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της εβδιομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας Wirtschaftswoche, την οποία επικαλείται και η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει να προκρίνει το ενδιαφέρον των Γάλλων, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Κι αυτό διότι μια τέτοια σύμπραξη θα μπορούσε να «σφραγίσει» τη γαλλογερμανική συνεργασία στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου Macron και Merkel για το μέλλον της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει και μια πιο στενή τραπεζική ένωση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας απλώς την πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί «κάποια στιγμή» την πώληση του ποσοστού της στην Commerzbank.

Όπως είπε: «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κρατήσει στην κατοχή της για πάντα το μερίδιο της Commerzbank, επιδιώκει δε να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα για τον (Γερμανό) φορολογούμενο».

Σε κάθε περίπτωση, η ουσιαστική διαδικασία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον Νοέμβριο, όταν δηλαδή θα έχει συγκροτηθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό της πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Commerzbank έχει κερδίσει περί το 10% το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στην προσφάτως κεφαλαιοποιημένη τράπεζα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε ένας συνολικός έλεγχος των εμπορικών και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων της που συμπεριέλαβε την πώληση νέων μετοχών ύψους 13,6 δισ. δολ. ώστε να καλυφθεί ο ισολογισμός της.

Keywords
Τυχαία Θέματα