Λου Κολλάκης: Επενδύει στην αγορά φορτηγών πλοίων

Του Μηνά Τσαμόπουλου

«Παρακολουθούμε τι κάνουν οι Ελληνες και τους ακολουθούμε ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουμε γιατί το κάνουν. Βλέπετε, πετυχαίνουν σχεδόν πάντα», είχε ομολογήσει σε διεθνές φόρουμ υψηλόβαθμο ναυτιλιακό στέλεχος ανταγωνίστριας προς την Ελλάδα χώρας. Και οι Ελληνες επενδύουν χρήμα κυρίως στην αγορά φορτηγών πλοίων σε μια περίοδο όπου κανείς δεν στοιχηματίζει για την αναστροφή του κλίματος και τη βελτίωση της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου. Ανάμεσα στους Ελληνες πλοιοκτήτες που πρωταγωνιστούν βρίσκεται ένα από

τα παραδοσιακά ονόματα. Ο λόγος για τον κ. Λου Κολλάκη, οι κινήσεις του οποίου τους τελευταίους μήνες του 2016 αλλά και στις αρχές του 2017 προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μέσω της Chartworld Shipping Corporation έχει αρχίσει μπαράζ αγορών από πέρσι, το οποίο συνεχίζεται και στην αυγή του νέου έτους. Ειδικότερα, αγόρασε δύο φορτηγά το 2016 και άλλα δύο στην αρχή του 2017. Οι δύο τελευταίες αγορές αφορούσαν φορτηγά πλοία του υπό κατάρρευση κορεατικού κολοσσού Hanjin. Είναι χωρητικότητας 115.000 τόνων και ναυπηγημένα το 2011 και το 2012.

«Οι αγοραπωλησίες του ομίλου είναι πάντα προσεγμένες, υπολογισμένες και χωρίς μεγάλο ρίσκο. Στην πορεία του χρόνου, δε, οι αποφάσεις έχουν αποδειχτεί σωστές. Γι' αυτό και ο Λου Κολλάκης είναι από τους πλοιοκτήτες των οποίων οι κινήσεις μελετώνται από την αγορά», επεσήμανε στο «business stories» στέλεχος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας ο οποίος τον γνωρίζει, και συνέχισε: «Θεωρείται από τους πιο πεπειραμένους Ελληνες πλοιοκτήτες. Μπορεί να διακρίνει τα σημάδια των καιρών, τις επερχόμενες καλές αλλά και κακές εποχές και ανάλογα παίρνει τα μέτρα του».

Είναι από τους εφοπλιστές που διαχειρίζονται από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από τον Πειραιά, τον στόλο του ομίλου τους, ο οποίος αποτελείται από 64 πλοία συνολικής χωρητικότητας 2,7 εκατομμυρίων τόνων. Εχει διαφόρων τύπων πλοία: φορτηγά, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και ψυγεία.

Πριν από λίγα χρόνια, ο εφοπλιστής Λου Κολλάκης αγόρασε αντί 227 εκατ. δολ. το μεγαλύτερο μέρος του στόλου ψυγείων - πλοίων της Chiquita

Οι εταιρείες που ελέγχει μαζί με τον αδελφό του Γιώργο είναι εκτός από την Chartworld, η Charterwell και η Kappa Maritime, η οποία έχει ως αντικείμενο τις ναυλώσεις και ασφαλίσεις των πλοίων του ομίλου. Η δραστηριοποίηση στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με 23 συνολικά κομμάτια, τον οδήγησε στη συνεργασία του με τον κ. Τζιανλουίτζι Απόντε, τον ιδιοκτήτη της MSC, που είναι όμιλος-κολοσσός στον κλάδo. Αγοράζει πλοία από γερμανικές ναυτιλιακές που έχουν καταρρεύσει και τα ναυλώνει στον δισεκατομμυριούχο Ιταλό πλοιοκτήτη. Σύμφωνα με στοιχεία ναυλομεσιτών, φέρεται να έχει 19 πλοία ναυλωμένα στους Ιταλούς. Επίσης, στη Γλυφάδα έχει τα γραφεία της η εταιρεία κρουαζιέρας Μajestic Cruises.

Ο κ. Γιώργος Κολλάκης ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Αντιθέτως, ο 69χρονος Λου Κολλάκης, αν και γεννήθηκε και σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία, και πιο συγκεκριμένα στο Μπέρι, ζει τον περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα μετά από συνειδητή απόφαση που πήρε το 1992 από κοινού με τη Βρετανίδα σύζυγό του. Ηταν η χρονιά που τα δύο αδέλφια είχαν αποφασίσει να μεταφέρουν τις δραστηριότητες του ομίλου από την Αγγλία πίσω στην πατρίδα. Εχει πέντε παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αγόρια.

Ο Γιώργος και ο Στέφανος ασχολούνται με τη ναυτιλία από τα γραφεία του Πειραιά, ενώ ο Αλέξανδρος και ο Χριστόφορος δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο τόσο στη ναυτιλία όσο και στο real estate. Η αδελφή τους Αναστασία μαζί με τον σύζυγό της ζουν στην Ελλάδα και ασχολούνται με την τέχνη. Εχουν γκαλερί και διοργανώνουν σημαντικές αλλά συνάμα και πρωτοποριακές εκθέσεις έργων ζωγραφικής. Αλλωστε και ο ίδιος ο Λου Κολλάκης είναι ένας από τους σημαντικούς Ελληνες συλλέκτες. Ωστόσο, είναι από τους επιχειρηματίες που αποφεύγουν τη δημοσιότητα - όσο αυτό είναι δυνατόν. Τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες που έχει του αρέσει να παίζει τένις, να κολυμπάει ή να ασχολείται με το μπριζ, που είναι το πάθος του. Το καλοκαίρι ταξιδεύει στις ελληνικές θάλασσες και πάντα περνάει χρόνο στο νησί της καταγωγής του, τις Οινούσσες. Προέρχεται από παραδοσιακή ναυτική οικογένεια, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη του 19ου αιώνα. Τότε που οι άνδρες του νησιού μπαρκάριζαν για να θρέψουν τη φαμίλια τους.

Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, βλέπουμε την οικογένεια Κολλάκη να εμφανίζεται στη ναυτιλία τον προπερασμένο αιώνα. Ο Μιχάλης Κολλάκης, παππούς του Λου, ήταν καπετάνιος. Εκείνος φρόντισε να μυήσει στα μυστικά της θάλασσας τον γιο του Στέφανο, ο οποίος γεννήθηκε στις Οινούσες το 1911. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του έγινε και εκείνος πλοίαρχος. Είχε προηγηθεί όμως στο ναυτικό επάγγελμα ο κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του, ο Παντελής, επίσης καπετάνιος.

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Στέφανος ταξίδευε ως πλοίαρχος και κατάφερε να επιβιώσει από πολλούς βομβαρδισμούς, ενώ ένα από τα πλοία που κυβέρνησε τορπιλίστηκε από τους Γερμανούς. Το 1944 παντρεύτηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας την Αναστασία Καλαμωτούση και απέκτησαν τρία αγόρια. Ο Στέφανος φρόντισε τα τρία του παιδιά να σπουδάσουν διαφορετικά αντικείμενα ώστε να στελεχώσουν επαρκώς τη ναυτιλιακή εταιρεία. Ο πρωτότοκος Μιχάλης έγινε πλοίαρχος, ο Παντελής (Λου)-Ελευθέριος οικονομολόγος και ο Γιώργος μηχανικός. Ο καθείς ανέλαβε τον δικό του ρόλο στην επιχείρηση.

Η εταιρεία των Κολλάκηδων εμφανίστηκε το 1946, όταν ο Στέφανος αγόρασε ένα μικρό αγγλικό φορτηγό πλοίο στο οποίο ήταν καπετάνιος. Εναν χρόνο αργότερα, σε συνεργασία με τον αδελφό του Παντελή απέκτησαν το πλοίο «Αγιος Γεώργιος» και ίδρυσαν στο Λονδίνο την εταιρεία Kollakis Bros, η οποία λειτούργησε έως το 1964. Το 1966, μετά τον θάνατο του αδελφού του, ο Στέφανος ίδρυσε την PGM Αgencies, αλλά και την Charterwell στον Πειραιά.

Επτά χρόνια αργότερα αποχωρεί από τις οικογενειακές επιχειρήσεις ο πρωτότοκος γιος του Στέφανου, ο Μιχάλης. Είναι η χρονιά κατά την οποία συστήνεται η Kappa Maritime. Ο πατριάρχης της οικογένειας συνέχισε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις έως το τέλος της ζωής του, το 1994. Το 1975 ο στόλος της οικογένειας αποτελούνταν από πλοία-ψυγεία και φορτηγά, ενώ το 1978 προστέθηκαν και δεξαμενόπλοια. Τη δεκαετία του '80 τη διοίκηση των επιχειρήσεων ανέλαβαν ο Λου και ο Γιώργος. Τα δύο αδέλφια πήραν την εταιρεία με έξι πλοία και γρήγορα την ανέπτυξαν. Το 1990 διαχειρίζονταν στόλο από 24 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1,4 εκατομμυρίων τόνων.

Τη δεκαετία του '90 οι Λου και Γιώργος Κολλάκης συνεργάστηκαν με τον επίσης εφοπλιστή Δημήτρη Μανιό και αγόρασαν τα ναυπηγεία Pallion του Σάντερλαντ.

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο οι Κολλάκηδες ίδρυσαν την εταιρεία Majestic Cruises, η οποία σήμερα έχει ένα κρουαζιερόπλοιο, το «Ocean Majesty», το οποίο ναυλώνεται σε Γερμανούς για κρουαζιέρες στη Βαλτική και στη Μεσόγειο. Η κρουαζιέρα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι η μεγάλη αγάπη του Λου Κολλάκη. Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο στενός συνεργάτης του Μιχάλης Λάμπρος, ανεψιός του αείμνηστου Αντώνη Χανδρή, ο οποίος γνωρίζει τα μυστικά της παγκόσμιας βιομηχανίας της κρουαζιέρας όσο λίγοι.

Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει η επιχειρηματική κίνηση του Λου Κολλάκη πριν από λίγα χρόνια να αγοράσει αντί 227 εκατ. δολαρίων το μεγαλύτερο μέρος του στόλου πλοίων-ψυγείων της γνωστής εταιρείας Chiquita, επίσημη ονομασία της United Fruit Company, με ιστορία 110 χρόνων.

Κοινωνική προσφορά

Ο Ελληνας πλοιοκτήτης έχει μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά που φροντίζει να μη δημοσιοποιεί και την οποία αναπτύσσει όχι μόνο μέσω του Ιδρύματος «Στέφανος Κολλάκης» (συστήθηκε το 2000), αλλά και μέσω των οργανισμών ανθρωπιστικής βοήθειας όπου προεδρεύει και τους οποίους ενισχύει οικονομικά.

Με έντονα χρώματα παραμένει στη μνήμη του κόσμου η κίνησή του τον Δεκέμβριο του 2004, τις Αγιες Ημέρες της Γέννησης του Χριστού, όταν ο κόσμος συγκλονιζόταν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε και κατέστρεψε οκτώ χώρες στην νοτιονανατολική Ασία, με θύματα περισσότερους από 220.000 συνανθρώπους μας, να στείλει βοήθεια.

Εκείνος βρισκόταν με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του στο Ντουμπάι για διακοπές. Μόλις άκουσε την τραγική είδηση αποφάσισε να στείλει το κρουαζιερόπλοιο «Ocean Monarch» για ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, αναλαμβάνοντας να καλύψει η εταιρεία του όλα τα έξοδα του πλοίου.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (29-1-2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα