Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία και το Χρηματιστήριο

Aνασχηματισμός και νέα πρόσωπα και δεδομένα σε κρίσιμα για τις περαιτέρω διαβουλεύσεις υπουργεία, ιδίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Αμερικανικές εκλογές και τα πιθανά τους σενάρια, με τα αποτελέσματα, όποια κι αν είμαι, να καθορίζουν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα την τάση των διεθνών αγορών.

Πρωτίστως όμως ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup, σε λίγες ώρες από τώρα, που μπορεί να ανάψει ένα φως

στο τούνελ του χρέους, ή να επιστρέψει στο... 'περίμενε' την οικονομία μας και κατ' επέκταση και την αγορά μας.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που ξεκινά είναι ακόμα μια 'διαβολοβδομάδα' για το Χ.Α, όχι μόνο γιατί καλείται να ξεπεράσει το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κυρίως γιατί η διεθνής συγκυρία μοιάζει πιο ταραχώδης παρά ποτέ, από το ξεκίνημα της χρονιάς και μέχρι σήμερα.

Περιμένοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι αγορές από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο, κι απ΄τη Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα προφανώς παρασύρονται από τον ρυθμό τους. Πρακτικά οι αγορές τον τελευταίο μήνα οπισθοχώρησαν με τους traders να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεων τους και να χαμηλώνουν τον πήχη για κάθε ενδεχόμενο. Το σίγουρο είναι πως το επενδυτικό κεφάλαιο έχει 'ψηφίσει' Χίλαρι Κλίντον συνεπώς μια νίκη της θα σημάνει επαναφορά σε υψηλότερα επίπεδα. Αν όχι...

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 48ωρο προοιωνίζεται ένας βραχυπρόθεσμος κύκλος αναταράξεων με κατάληξη είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, κάτι που αποτυπώνεται στους περισσότερους δείκτες και λογικό μοιάζει να παρασυρθεί και το Χ.Α σε αυτό το ρυθμό.

Όποια κι αν είναι πάντως η επόμενη ημέρα η ελληνική αγορά έχει άμεση ανάγκη να αριε΄το αδιέξοδο στον τραπεζικό κλάδο και δη σε Εθνική και Πειραιώς. Κοινή πίστη όλων είναι πως εάν υπάρξει καθαρό περιβάλλον, τότε και στις τράπεζες και σε επιλεγμένες μετοχές κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπάρχει ρευστότητα και traders έτοιμοι να ενεργοποιηθούν.

Πέραν των εκλογών στις ΗΠΑ, που θα καθορίσουν καταλυτικά την τάση διεθνώς- αναπόφευκτα και στο ΧΑ- στο εσωτερικό διαμορφώνονται προϋποθέσεις που... αρέσουν στις αγορές. Ο ανασχηματισμός έφερες αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης με τους περισσότερους να μιλάνε για ένα σχήμα που θα υπηρετήσει την αξιολόγηση και όχι τη ρήξη. Ερώτημα και διακύβευμα κατά πόσο αυτό το νέο σχήμα προλαβαίνει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου (και το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς) με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ που ακολουθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το θετικότερο σενάριο, που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, να κινήσει και τον τραπεζικό κλάδο.

Υπάρχει και το ενδιάμεσο σενάριο, για πολλούς και το πιο εφικτό, πως δηλαδή η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει μεν πριν το τελευταίο Eurogroup του 2016 αλλά στις αρχές Ιανουαρίου. Και πάλι η διέξοδος της συμμετοχής της χώρας στο QE της ΕΚΤ μοιάζει εφικτή. Το τρίτο σενάριο με κυβέρνηση και δανειστές να οδηγούνται σε ρήξη δεν το θέλει κανείς, αφού εκτός των άλλων ίσως οδηγήσει και σε... πολιτικές κινήσεις. Το τελευταίο δηλαδή που χρειάζεται τώρα η αγορά μας...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος πως από Δευτέρα λογικά θα πληθαίνουν, μέρα με τη μέρα, και οι εισηγμένες, που θα ανακοινώνουν μεγέθη τριμήνου, οπότε θα έχουμε μια ιδέα των δυνάμεων που έχουν απομείνει – ή αν προτιμάτε που... κρύβονται – στην αγορά μας...

Όπως και να έχει η εβδομάδα που ξεκινά είναι για πολλοστή φορά μια «διαβολοβδομάδα». Οψόμεθα...

Keywords
Τυχαία Θέματα