Κρίσιμες οι σημερινές εκλογές στο Ιράν

Οι πιο κρίσιμες κάλπες για το μέλλον του Ιράν άνοιξαν σήμερα το πρωί, Παρασκευή 19 Μαΐου, καθώς οι πολίτες ψηφίζουν ήδη στις προεδρικές εκλογές οι οποίες ή θα εξασφαλίσουν μια δεύτερη θητεία για τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, συνεπώς και μεγαλύτερη ένταξη της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα, ή θα επαναφέρουν στην εξουσία τους συντηρητικούς, ο ανταγωνισμός των οποίων με τη Δύση οδήγησε στο παρελθόν τη χώρα σε επώδυνο

απομονωτισμό.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα, είναι υποχρεωτική και σε αυτή μετέχουν 55 εκατομμύρια Ιρανοί. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες προεκλογικές περιόδους αυτή την εποχή, η εκστρατεία των υποψηφίων αναλώθηκε σε λαϊκίστικες κορώνες, για τους "απλούς κι ανυπεράσπιστους που η ζωή τους χειροτέρεψε" κλπ. Η εκλογική προετοιμασία αναμορφώθηκε τον Απρίλιο, όταν στη μάχη μπήκε ως υποψήφιος και ο Ιμπραχίμ Ραΐσι, ένας σκληρός κληρικός, πιστός στα Ιερά Κείμενα, τον οποίο πολλοί εξέλαβαν ως εν δυνάμει διάδοχο του 77χρονου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιαρολάχ Αλί Χαμενεΐ.

"Αυτές οι εκλογές καταλήγουν σε μια θεμελιώδη επιλογή μεταξύ δύο προτεραιοτήτων", δήλωσε ο Αλή Βαέζ, βασικός αναλυτής του Ιράν στην Ομάδα Διεθνών Κρίσεων. "Ο ανώτατος ηγέτης ανοίγει το έδαφος για τη διαδοχή του", δήλωσε, "ενώ μια απογοητευμένη ιρανική νεολαία αναζητά θέσεις εργασίας και μετάβαση από την κρίση στην κανονικότητα".

Όποιος κερδίσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επιθετική προς τη χώρα, προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την πυρηνική συμφωνία του 2015 ως "καταστροφή". Το Σάββατο ο Τραμπ επισκέπτεται τον κύριο περιφερειακό εχθρό του Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται να συζητήσει τρόπους για να περιορίσει την ιρανική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική στο Ιράν ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από συντηρητικές υπηρεσίες

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο 68χρονος Ρουχανί, βρίσκεται μπροστά από τους κυριότερους αμφισβητίες του, αλλά χωρίς να δείχνει ότι έχει καταφέρει τη στήριξη του 50% που θα χρειαστεί για να νικήσει από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, καθώς οι συντηρητικοί συσπειρώνονται γύρω από τον 56χρονο Ραΐσι, οι αναλυτές βλέπουν μια αμφίρροπη εκλογική μάχη.

Μια εκλογική έρευνα στις 17 Μαΐου από αμερικανική εταιρεία μετρήσεων, η οποία είχε ρποβλέψει τη νίηκ Ρουχανί το 2013, δείχνει ευρεία επικράτηση του μετριοπαθούς προέδρου με ποσοστό άνω του 60% με τον Ραΐσι να μην ξεπερνά το 32%.

Η προσέλευση προβλέπεται να φτάσει το 72%, σύμφωνα με έκθεση που ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, από 77% το 2013. Οι μεταρρυθμιστές του Ιράν απολαμβάνουν ιστορικά πλεονέκτημα από την υψηλότερη συμμετοχή.

Οι Ρουχανί και Ραΐσι έχουν πολύ διαφορετικές απαντήσεις στις προκλήσεις του Ιράν. Ο πρώτος υποστηρίζει τις ξένες επενδύσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της πυρηνικής συμφωνίας, αλλά η τάση αυτή έχει ανασχεθεί από τις ανησυχίες για τις υπόλοιπες κυρώσεις της διεθνούς κοινότητα εναντίον της Τεχεράνης. Από την άλλη ο Ραΐσι και οι συντηρητικοί κύκλοι που τον υποστηρίζουν, εξαγγέλλουν επιδοτήσεις και στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα