"Κρίση" στα εμπορικά κέντρα του Ριάντ λόγω... πετρελαίου

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να μην φαίνεται πως οι καταναλωτές στο εμπορικό κέντρο του Ριάντ, Centria, φοβούνται να ξοδέψουν. Γυναίκες με καλυμμένα πρόσωπα και καροτσάκια μωρών κάνουν βόλτες μεταξύ Dior και Burberry.

Σύμφωνα με τον μάνατζερ του καταστήματος Gucci στο εμπορικό κέντρο, Mohammed Fahmawi, οι καταναλωτές φαίνεται πως δεν αγοράζουν όπως πέρυσι. Πριν από ένα χρόνο, ο ίδιος υπολόγιζε πάνω από

100 πελάτες κάθε μέρα. Τώρα, μόλις 20 εάν είναι τυχερός. Το ίδιο συμβαίνει και στο γειτονικό κατάστημα Cartier.

Οι πτωτικές τιμές του πετρελαίου έχουν περιορίσει την αγοραστική ικανότητα πολλών καταναλωτών στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, το διαλυμένο ρούβλι σημαίνει πως δεν υπάρχουν τόσοι Ρώσοι οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή για "shopping therapy" και τουρισμό.

Οι πωλήσεις προϊόντων πολυτελείας αυξήθηκαν κατά 1% στα 8,1 δισ. ευρώ το 2015, από το 4% το 2014. Το 1/5 των απαντήσεων σε έρευνα στις χώρες του Περσικού τον προηγούμενο μήνα ανέφεραν πως έχουν μειώσει την αγαπημένη τους αυτή ασχολία.

Η επιβράδυνση αποτελεί πρόβλημα για τους πωλητές προϊόντων πολυτελείας αφού οι παγκόσμιες συγκυρίες έχουν επιφέρει μείωση των πωλήσεων. Ο παγκόσμιος τομέας προϊόντων πολυτελείας θα αυξηθεί μόλις κατά 2% το 2016.

Στη Σαουδική Αραβία, οι αναλήψεις μετρητών έχουν περιοριστεί για δύο συνεχόμενους μήνες σε σχέση με την παρόμοια περσινή περίοδο. Η πτώση των τιμών πετρελαίου κατά 55% από τον Ιούνιο του 2014 έχει επίσης επηρεάσει τη ζήτηση παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα