«Κούρεμα» 50% προς όλους τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος

Οριζόντιο κούρεμα 50% των απαιτήσεων των προμηθευτών -ανεξαρτήτως τους ύψους της απαίτησης - περιλαμβάνει η συμφωνία εξυγίανσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, τους όρους της οποίας περιγράφει σε επιστολή που απέστειλε προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, η ελεγκτική εταιρεία PwC που έχει

αναλάβει τη διαδικασία. Στην επιστολή τους ζητείται να συνεναίσουν, προκειμένου να προχωρήσει η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 β και θ, στο πλαίσιο σχεδίου εξυγίανσης με στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτης.

Όπως σημειώνεται, η πληρωμή των υπόλοιπων απαιτήσεων θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που θα δημιουργήσει η Σκλαβενίτης και αυτό θα γίνει αμέσως μετά την τελική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης και την προβλεπόμενη διαδικασία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 14/02/2017.

Όπως προβλέπεται από το deal εξυγίανσης:

- Η νέα εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί με νέο ομολογιακό δάνειο 362 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τις τράπεζες με την εγγύηση της Σκλαβενίτης, ενώ η τελευταία θα καταβάλει 125 εκατ. ευρώ.
- Οι απαιτήσεις κουρεύονται για όλους τους προμηθευτές κατά 50%, ανεξαιρέτως ύψους υπολοίπου, ακόμα και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτό θα ισχύσει ακόμα κι αν δεν συναινέσουν, αν έχει συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία πιστωτών για την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης, δηλαδή τουλάχιστον το 40% των ενέγγυων πιστωτών και τουλάχιστον το 60% του συνόλου.
- Οι μόνες απαιτήσεις που δεν κουρεύονται είναι για όσους έχουν ειδικές συμφωνίες factoring χωρίς αναγωγή. Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται συναίνεση, καθώς ο προμηθευτής δεν είναι θιγόμενος. Σε περίπτωση συμφωνίας factoring με αναγωγή ισχύει το κούρεμα 50%.
- Η καταβολή των υπολοίπων θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία και θα γίνει αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση για την τελική έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 14 Φεβρουαρίου του 2017.
- Οι εμπράγματες εγγυήσεις για τα υπόλοιπα των πιστωτών που θα μεταφερθούν μετά το κούρεμα θεωρούνται άνευ αντικειμένου, αφού θα εξοφληθούν από τη νέα εταιρεία.
- Στο ΔΣ της νέα εταιρείας δεν θα συμμετέχουν υφιστάμενα μέλη της Μαρινόπουλος ή άλλων εταιρειών του ομίλου.

Στο χρονικό διάστημα 26.9.2016 - 28.9.2016 η τελική μορφή της συμφωνίας εξυγίανσης θα αναρτηθεί σε ασφαλή ιστοσελίδα και οι προμηθευτές καλούνται, εφόσον συναινούν στις βασικές αρχές της, να προσέλθουν υπογράψουν σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, ώστε να είναι δυνατή η υποβολή των συμφωνιών εξυγίανσης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου έως τις 30/9/2016. Όπως αναφέρει η επιστολή δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε παράταση, για την υποβολή της απάντησης ή για την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης σε μεταγενέστερο χρόνο..

Σύμφωνα με την επιστολή, η υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην όλη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει τον δρόμο προς την ανάπτυξη μίας βιώσιμης λύσης, η οποία θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου επιστροφή στην κανονικότητα και θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Περιλαμβάνει την ίδρυση μιας νέας εταιρείας, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα μετέχει η Ι&Σ Σκλαβενίτης ΑΕΕ (Επενδυτής) κατά ποσοστό 100% και μεταφορά στοιχείων ενεργητικού και παθητικού 4 εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλου και συγκεκριμένα των ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΞΥΝΟΣ Α.Ε., EXPRESS M Α.Ε., ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ Α.Ε. στη νέα εταιρεία.

Αιχμές από Metro για ευνοϊκή μεταχείριση

Την ίδια ώρα, πάντως, σοβαρές αιχμές για ευνοική μεταχείριση της Μαρινόπουλος από την κυβέρνηση αφήνει ο επικεφαλής της Metro AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης που, πέρυσι, εξαγόρασε την υπό κατάρρευση εταιρεία Βερόπουλος.

Από το βήμα Συνεδρίου για τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανικό εμπόριο που διοργάνωσε η Ναυτεμπορική, σημείωσε καυστικά: «Η αλυσίδα μας εξασφάλισε τη δανειοδότηση για την εξαγορά του Βερόπουλου παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε τη βοήθεια της κυβέρνησης για να μας εξασφαλίσει καλά επιτόκια». Και πρόσθεσε με νόημα: «Καμιά φορά είναι καλύτερα να αφήνουμε την αγορά να αυτορρυθμίζεται» καθώς, όπως είπε, δεν μπορούν να λειτουργούν όλα τα σούπερ μάρκετ όπως προ κρίσης, αφού ο κλάδος έχει συρρικνωθεί κατά 25%. Εάν η αγορά διατηρηθεί με τεχνητά μέσα, η στρέβλωση αυτή θα φανεί στο μέλλον, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα