Bloomberg: Κοντά στην επανάληψη του δράματος του 2015 η Ελλάδα

Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα χάσει ακόμα μια προθεσμία για την εκταμίευση κεφαλαίων από το πακέτο διάσωσης κάνει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι η χώρα θα βρεθεί πιο κοντά στην επανάληψη του δραματικού καλοκαιριού του 2015, «που έφερε το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης στο όριο της οικονομικής κατάρρευσης».

Σύμφωνα με το Bloomberg

οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα επαναλάβουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ακόμα δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί στους όρους που συνοδεύουν τα δάνεια, τα οποία κρατούν τη χώρα στην επιφάνεια από το 2010. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μαρτίου, αξιωματούχος της ΕΕ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ακόμα και η συμφωνία μέσα στον Απρίλιο αρχίζει να μοιάζει με μακρινή πιθανότητα.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πολύ μακριά από μια συμφωνία σε σειρά θεμάτων, όπως τα ενεργειακά και οι συντάξεις, σημειώνοντας ότι αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή με ηλεκτρονικό του μήνυμα σε δημοσιογράφους έλεγε ότι το θέμα των εργασιακών δεν μπορεί να λυθεί στις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες.

Μια νέα αποτυχία στην άρση του τελευταίου αδιεξόδου πριν το καλοκαίρι θα σημάνει ότι η Ελλάδα ίσως να μην μπορέσει να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις στα μέσα Ιουλίου.

Παρά το ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερες επιδόσεις από τα περισσότερα ευρωπαϊκά φέτος, η κυβέρνηση αντί να το κεφαλαιοποιήσει αυτό, άφησε την αβεβαιότητα να σκιάσει την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας το ρίσκο ενός νέου μνημονίου.

«Η ελληνική ανάκαμψη, για ακόμα μια φορά, καθυστέρησε σημαντικά λόγω της πολιτικής», αναφέρει ο Νοκόλαος Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Στερν της Νέας Υόρκης. «Ο Τσίπρας θα ανοίξει τα μάτια του κάποια στιγμή, το θέμα είναι πότε».

Keywords
Τυχαία Θέματα