Κομισιόν: «Πακέτο» €1,68 εκατ. για στήριξη των Ελλήνων αγροτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέο πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση σε σημαντικούς γεωργικούς τομείς και ιδιαίτερα στο γαλακτοκομικό τομέα.

Από αυτά τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο γαλακτοκομικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος για την παροχή στήριξης μεμονωμένων παραγωγών υπό την προϋπόθεση εθελοντικής μείωσης της παραγωγής και άλλα 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή εθνικών φακέλων στα κράτη-μέλη για την ενίσχυση της ρευστότητας και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στην Ελλάδα

κατανεμήθηκε με τη μορφή του εθνικού φακέλου το ποσό των 1.683.910 ευρώ, ο τρόπος κατανομής του οποίου θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο.

Η νέα χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ ήταν το σημαντικότερο μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας Αλιείας, τα οποία πρόκειται να διευκρινιστούν όσον αφορά στις λεπτομέρειες εφαρμογής τους, σε ομάδες εμπειρογνωμόνων και επιτροπές που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ζήτησε μεταξύ άλλων, εξεύρεση λύσεων με πιο μεσο-μακροπρόθεσμο χαρακτήρα όπως μεταξύ άλλων:

-την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών,

-τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εξισορρόπησης της παραγωγής γάλακτος, διασφάλισης τιμών παραγωγού πάνω του κόστους και όχι ενίσχυσης της υπερπαραγωγής,

-την ενίσχυση των προγραμμάτων προώθησης και το άνοιγμα νέων αγορών ή αύξησης της κατανάλωσης,

-την επικαιροποίηση των τιμών απόσυρσης στα φρούτα και λαχανικά,

-την ύπαρξη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης των τυριών σε μόνιμη βάση.

Τόνισε ότι οι αποφάσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα προβλήματα των γεωργών μας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας ισότιμα σε όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα