Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι λιμενεργάτες - Δεμένα για 48 ώρες τα πλοία

Του Μηνά Τσαμόπουλου

«Πρόγευση» συνέχισης του αγώνα φαίνεται ότι είναι η 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που κρατά σήμερα και αύριο δεμένα τα πλοία στα λιμάνι.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα συμβεί από το πρωί της Δευτέρας οπότε και κανονικά θα έληγε η απεργία.

Υπενθυμίζεται

ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, αυτή τη φορά 24ωρη, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Αιτία των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ στάθηκαν οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε θέμα αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.

Σε ανακοίνωση της ΠΝΟ τονίζεται: «Οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους», ενώ, όπως καταγγέλλουν, προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που διέπει τους ναυτικούς με αποτέλεσμα -βάσει των νέων δεδομένων- να φορολογείται το εισόδημά τους 45%. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αγγίζει το ποσοστό 10%, τότε «ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνισή του, αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράττεται προκαταβολικά από το κράτος», υποστηρίζουν τα μέλη της.

Σημειώνεται ότι μεθαύριο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα