Κίνδυνος προστίμων «μαμούθ» για αεροπορικούς κολοσσούς

Air France-KLM Group, British Airways και μια σειρά άλλων αερομεταφορεών ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους πολλών εκατομμυρίων από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού.

Η Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, επιδιώκει την εκ νέου επιβολή προστίμων ύψους σχεδόν 800 εκατ. ευρώ λόγω κατηγοριών για καρτέλ στις φορτωτικές. Το τελικό ύψος των προστίμων μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από δικαστήριο το 2015.
Πολλές αεροπορικές είχαν ελπίσει να φτάσουν σε συμβιβασμό με στόχο να περιορίσουν τις επακόλουθες μηνύσεις από πελάτες αλλά και για να αποφύγουν νέες δικαστικές διαμάχες με την ΕΕ. Αλλες όμως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα η υπόθεση να τραβάει σε μάκρος.

Το 2010, έντεκα αεροπορικές είχαν αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους 790,5 εκατ. ευρώ, με την Air France-KLM να καλείται να καταβάλει 310 εκατ. ευρώ και τη μητρική της BA, IAG, να παίρνει εντολή καταβολής προστίμου 104 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εμπλεκόμενες εταιρείες (Air France-KLM, British Airways, SAS AB, Japan Airlines, Latam Airlines Group, Singapore Airlines, Cathay Pacific Airways and Cargolux Airlines International) συμμετείχαν σε ένα σχέδιο επηρεασμού των υπηρεσιών cargo, συντονίζοντας τις δράσεις τους, οι οποίες περιελάμβαναν υπερχρεώσεις για καύσιμα και ασφάλεια, χωρίς έκπτωση επί έξι χρόνια. Στη γερμανική Lufthansa δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς ενημέρωσε για το θέμα την Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα