Κέρδη στην Ασία μετά την άνοδο του πετρελαίου

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη οι ασιατικές αγορές, λαμβάνοντας ώθηση από τις αμερικανικές μετοχές, το βράδυ, μετά μάλιστα και από την άνοδο του πετρελαίου.

Και οι 10 κλαδικοί δείκτες του MSCI Asia Pacific ενισχύθηκαν, με το brent να «πιάνει» τα 46 δολάρια το βαρέλι, κοντά σε υψηλό πέντε μηνών και τις τιμές μετάλλων να ενισχύεται κατά 5%.

Αμετάβλητο το ευρώ, ενόψει της

συνεδρίασης της ΕΚΤ. Σε υψηλό 10 μηνών το αυστραλιανό δολάριο.

Οι κινεζικές μετοχές διέγραψαν τις πρωινές απώλειες, στην Αυστραλία, ο ASX 200 έλαβε ώθηση από τις ενεργειακές μετοχές (+5%), ο ιαπωνικός δείκτης ενισχύθηκε χάρη στο αδύναμο γεν, οδηγώντας μάλιστα τα κέρδη στην περιοχή, ενώ την άνοδο ακολούθησαν και οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας.

«Η ανάκαμψη των δομικών στοιχείων στην Κίνα και το γεγονός ότι η Fed δεν αυξάνει προς το παρόν τα επιτόκια έχουν βοηθήσει το κλίμα. Οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι για την Κίνα. Συνειδητοποιούν ότι η οικονομία της δεν θα "προσγειωθεί" απότομα» υποστηρίζει ο Kirk Hartman, διαχειριστής κεφαλαίων στην επενδυτική Wells Capital Management.

Οι τιμές πετρελαίου ενισχύονται, με το Brent να κινείται ανοδικά κατά 0,28% στα 45,93 δολάρια, μετά από άνοδο 4% στη Wall Street. Η τιμή του αμερικανικού αργού έκλεισε ανοδικά 3,8% στα 42,63 δολάρια στη Wall Street.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, το 2016 θα υπάρξει πτώση στην παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες εκτός του OPEC, γεγονός που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς από το 2017.

Οι ενεργειακές μετοχές κατέγραψαν κέρδη, με τη Santos να καταγράφει άνοδο 7,6%, την Woodside Petroleum να ενισχύεται κατά 5%, την Inpex να ενισχύεται κατά 4,3%, την S-Oil να κινείται με άνοδο 2,14% και την Sinopec να ενισχύεται κατά 2%.

Το αδύναμο γεν έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές μετοχές, με την Toyota να ενισχύεται κατά 2,82%, την Nissan να καταγράφει άνοδο 2,6% και την Honda να καταγράφει άνοδο 2,16%.

Κέρδη σημείωσε και ο τραπεζικός κλάδος της Αυστραλίας, με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, ANZ, Commonwealth Bank of Australia, Westpac και NAB να ενισχύονται κατά 1,1%-1,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα